• Početna>
  • Vesti>

Pojačana kontrola saobraćaja, auto mehaničari i vulkanizeri rade i za praznike

Na Kosovu će tokom predstojećih praznika biti pojačane kontrole saobraćaja. Kosovska policija neće tolerisati kršenje policijskog časa, niti vožnju pod dejstvom alkohola. Automehaničari i vulkanizeri su spremni da u svako doba vozačima izađu u susret.

U prvih osam meseci 2021. godine na Kosovu se dogodilo 14.147 saobraćajnih nezgoda, 5.008 sa povređenim licima i 9.071 sa materijalnom štetom. Kosovska policija je objavila da je od januara do avgusta 2021. godine bilo 68 nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima je život izgubilo 79 osoba.

“Saobraćajna jedinica Priština je, u okviru planirane zimske sezone, u završnoj fazi izrade operativnog plana čija je svrha pojačana kontrola saobraćaja i otkrivanje vozača koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola”, kazao je šef operative saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili.

On je podsetio da je mera ograničenja kretanja (policijski čas) od ponoći do pet časova ujutru i dalje na snazi. Naveo je da neće biti tolerancije za kršenje policijskog časa zbog proslave Nove godine, a naročito ne za konzumaciju alkohola od strane ljudi za volanom.

“Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđene su zaštitne mere i mere kažnjavanja za vozače kod kojih se konsantuje prisustvo alkohola od pola do jednog promila novčanom kaznom od 200 evra, zabranom upravljanja motornim vozilom i oduzimanjem vozačke dozvole na tri meseca. Kod svih drugih vozača, kada količina alkohola u krvi prelazi 1,5 promila, oduzima se vozačka dozvola na 12 meseci i izriče naplatna kazna od 500 evra i tri negativna poena”, zaključio je Halili.

I zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Besim Hoti naglašava da su protivepidemijske mere i dalje na snazi, te da će pripadnici kosovske policije tokom novogodišnjih praznika postupati prema njima.

“Kosovska policija će pojačati svoje prisustvo i angažovanje, posebno na potencijalnim mestima za slavlja i veselja. Dodatno angažovanje će trajati do pravoslavnog Božića, kako bi slavlja i sve ostale proslave protekle u najboljem mogućem redu”, rekao je Hoti.

On je podsetio da o merama u borbi protiv koronavirusa ne odlučuje policija, već kosovska vlada.

“Ukoliko dođe do usvajanja novih mera, Kosovska policija će se voditi time”, rekao je Hoti.

Policija nastavlja i sa kontrolom zimske opreme, koja je obavezna od 15. novembra.

“Malo je kažnjenih, jer su se vozači pripremili za zimsku sezonu. Inače, kazne za neposedovanje zimske opreme su 40 evra i isključivanje iz saobraćaja na regionalnim putevima gde je to saobraćajnim znakovima ukazano”, rekao je Halili.

Auto mehaničari i vulkanizeri dostupni vozačima i za praznike

Vulkanizeri i auto mehaničari u Gračanici i Severnoj Mitrovici sa kojima smo razgovarali biće na raspolaganju vozačima tokom predstojećih praznika, ali i same novogodišnje noći.

“Radićemo u vreme novogodišnjih praznika po potrebi, pružaćemo usluge ljudima koji ostanu na putu, onoliko koliko je u našoj moći. Zamena zimskih guma još uvek traje”, kazao je vlasnik vulkanizerske radnje “Miljan” u Gračanici Goran Milenković.

“Radimo zamenu guma, balansiranje, krpljenje, kao i pranje automobila. Sređujemo kvarove, menjamo delove, radimo dijagnostiku i sve ostalo što je potrebno. Tu smo za naše vozače ukoliko bude bilo potrebno”, rekao je vlasnik auto perionice, vulkanizerske i automehaničarske radnje “Grof” u Severnoj Mitovici Ibrahim Radončić.

Do proslave Nove godine ostalo je još nedelju dana. Operativni plan policije u koji je uključeno i dodatno pojačanje policijskih patrola, biće sproveden od katoličkog (25. decembar) do pravoslavnog Božića (7. januar).

Izvor: Kim i Radio Mitrovica sever

Foto aktivpress.com


Comments

Pročitaj još