• Početna>
  • Vesti>

Nastavlja se pad broja hospitalizovanih, stručnjaci tvrde da vakcine pomažu protiv omikrona

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je testirano 15.846 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 1.267 ljudi. Borbu sa kovidom izgubilo je još 29 osoba.

Na bolničkom lečenju je 2.314 ljudi, a na respiratoru 108 pacijenata.

Doktorka Ljiljana Sofronić Milosavljević, načelnica Odeljenja za imunologiju i imunoparazitologiju Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da se o omikron soju zna da se dosta brzo širi, ali i da na osnovu dosadašnjih rezultata može da se kaže da antitela koja se stiču vakcinacijom pomažu onima koji su imunizovani.

“Dosadašnja ispitivanja pokazuju da imunski odgovor polako slabi i da jebuster doza preporučena svima”, ističe doktorka Sofronić Milosavljević.

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je sve zemlje da se pripreme za “značajan porast” broja slučajeva kovida 19 izazvanog sojem omikron koji se širi i potvrdio da se ova varijanta korone do sada uglavnom pojavljivala u mlađoj populaciji. 

Kako je naveo, od novembra kada je otkriven omikron soj ova varijanta pojavila u najmanje 38 od 53 zemlje evropske zone SZO i već je dominantan u nekoliko država.

Evropska komisija usvojila je pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još