Gračanica: Odeljenje fizijatrije dobilo novu opremu

Odeljenje fizijatrije Doma zdravlja Gračanica dobilo je od lokalne samouprave aparate za lasersku, elektro i tens terapiju u vrednosti od 10 hiljada evra koji su neophodni medicinskom osoblju za uspešan rad.

 Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić navela je, imajući u vidu dinamiku korišćenja postojećih aparata, da je ova nabavka bila neophodna kako bi se povećao kvalitet zdravstvene usluge.

“Ovi aparati se koriste u terapiji reumatskih i degenerativnih oboljenja, kao i u procesima post-traumatske rehabilitacije pacijenata. Oni imaju svoje efekte, a jedan od najznačajnijih jeste analgetički efekat, što znači da umiruju bol”, rekla je ona.

Šubarićeva je kazala da nije prvi put da Opština Gračanica pomaže institucije zdravstvene zaštite i obećala nastavak pomoći.

“Sve ono što ćemo donirati i pokloniti, radićemo u dogovoru sa institucijama zdravstvene zaštite. Naši lekari i potrebe pacijenata su ti koji su prioritet. Naša Opština ostaje otvorena za saradnju i pomoć i daje značaj ključnim sektorima kao što je zdravstvena zaštita koja je stub opstanka i ostanka”, navela je gradonačelnica.

Direktorka Doma zdravlja Gračanica Mirjana Dimitrijević zahvalila se Odeljenu za zdravstvo i Opštini Gračanica na donaciji.

“I u proteklom periodu imali smo veliku pomoć Odeljenja za zdravstvo pri Opštini Gračanica, kako u adaptaciji ovog našeg skromnog prostora u kome radimo, tako i u doniranju opreme sa kojom rade naši fizioterapeuti”, rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da Domu zdravlja Gračanica gravitira veliki broj pacijenata. Tako se samo tokom ove godine Odeljenju fizijatrije na pregled javilo 2.200 ljudi, a pruženo im je 30.600 usluga.

Fizijatar dr Slavica Samardžić smatra da donirani aparati imaju veliki značaj za rad ovog odeljenja.

“Ovo su aprati koji se inače koriste u fizikalnoj medicini, radi se o kombinovanom aparatu naizmenične struje i najboljem aparatu koji deluje na receptore za bol (tes). Do sada naše odeljenje nije imalo laser, sada nam je i on dostavljen i zbog toga se posebno zahvaljujemo. On jedna od najboljih terapija koja deluje na receptore za bol, pored antiinflamatornog dejstva, ima i analgetsko dejstvo. Mi smo, zahvaljujući Opštini Gračanica dobili magnetnu terapiju i trebao bi nam još jedan magnet”, kazala je ona.

O lošim uslovima rada Odeljenja fizikalne medicine koje je, inače, smešteno u privatnoj kući u aprilu mesecu je izveštavala RTV Kim. Tada je u izjavi za naš medij Aleksandar Popović, direktor Odeljenja za zdravstvo, obećao da će opština nabaviti aparate za ovo odeljenje. Međutim, uprkos dobijanju aparata, ostaje još jedna problem, a to je nedovoljno prostora. Sada na raspolaganju imaju samo oko 50 kvadrata. Pacijenti (deca i odrasli) potrebnu terapiju dobijaju u istoj prostoriji. Prema rečima predsednice opštine Ljiljane Šubarić o izgradnji novog objekta još uvek “nema informacija, ali mogućnosti postoje”.

“U okviru planiranog Kliničko-bolničkog centra postoji mogućnost da tamo bude i prostorija namenjena fizijatriji”, rekla je ona.

Pored Odeljenja fizijatrije Doma zdravlja u Gračanici, na centralnom Kosovu rade još dva odeljenja fizikalne medicine. Jedno se nalazi u Dijagnostičkom centru u Gračanici i fukcioniše po kosovskom sistemu, dok je u Donjoj Gušterici fizijatrija smeštena pri tamošnjem Domu zdravlja.

Sredstva za kupovinu ove medicinske opreme za gračaničko Odeljenje fizijatrije odbornici SO Gračanica odobrili su na sednici održanoj 3. septembra ove godine.

Osim za medicinsku opremu, tada je izglasan i budžet za obnavljanje ambulante u selu Batusu. Umesto izdvojenih 10.000 evra za rekonstrukciju objekta, budžet je povećan na 15.000, dok su za kupovinu medicinske opreme izdvojene 172.000 evra, umesto planiranih 160.000.

Izvor i foto Kim

Comments

Pročitaj još