• Početna>
  • Vesti>

Priština ponovo blokira Ceftu, najveću štetu trpe privreda i građani

Zajednički komitet Cefta odbio je zahtev Kosova da u Sporazumu o slobodnoj trgovini na Balkanu bude predstavljeno samostalno, bez Unmika. Zahtev je u pisanoj formi još krajem septembra uputila Rozeta Hajdari, ministarka za industriju i preduzetništvo privremenih kosovskih institucija.

Uprkos protivljenju srpske strane i predstavnika Crne Gore da se to pitanje razmatra, predsedavajući Cefta ministar iz Severne Makedonije Krešnik Bekteši dozvolio je da se  pismo uvrsti u dnevni red. Zahtev nije prošao jer nije postignut konsenzus.

Usledila je osveta Prištine – protivljenje usvajanju ministarskih zaključaka i tri nacrta odluka, uključujući i odluku koju je predložila Srbija o priznavanju programa ovlašćenih ekonomskih operatera i budžeta iz kojeg se plaća osoblje Cefte.

“Potez Kosova u Cefti nije ništa novo i uopšte poslednjih nekoliko godina smo svedoci da je praktično skoro svako odlučivanje u okviru Cefte blokirano nerešenim statusom, odnosno razgovorima i normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine. Ono što je činjenica jeste da ovim nastavkom blokade su najviše ugroženi praktično kompanije i iz Srbije i sa Kosova pa samim tim i građani”, kaže Nenad Đurđević, savetnik predsednika PKS.

Iako iz Prištine kažu da zahtev nije političko pitanje, već način rešavanja nerešenih trgovinskih pitanja, poruke su drugačije.

Nova vlada u Prištini predvođena Aljbinom Kurtijem nastoji da reciprocitet bude njeno glavno obeležje odnosa prema svim centrima u regionu, ali prema Beogradu posebno, bilo da se radi o političkim i ekonomskim temama ili obrazovanju.

Pošto je odbijen zahtev da u Cefta sporazumu bude predstavljena samostalno, bez Unmika, iz Prištine najavljuju da će se od sada protiviti svakom aktu Upravnog odbora Cefte sve dok zahtev za ravnopravan status ne bude prihvaćen. Iz Prištine su krenuli sa merom uvođenja takozvanih antidamping mera na stočnu hranu i građevinski materijal iz centralne Srbije.

Najavljuju iste mere i na konditorske proizvode, radi kako kažu, zaštite lokalnih proizvođača.

Do uvođenja taksi proizvođači iz centralne Srbije su na Kosovo i Metohiju plasirali robu u vrednosti 450 miliona evra. Tri godine kasnije taj iznos je prepolovljen.

Prema poslednjim dostupnim podacima Agencije za statistiku u Prištini iz oktobra, iz zemalja u okviru Cefta sporazuma uvezeno je robe za 90 miliona evra od čega 7 odsto iz centralne Srbije.

“One blokiraju i dinamiku u čitavom regionu jer ni druge države članice Cefte ne mogu da imaju, pozitivne koristi od tog formata. Mi se zaista nadamo da i ono što ja mislim da je jako važno da ponovimo da se sve strane drže svojih međunarodnih obaveza i sporazuma koji su postignuti”, kaže Đurđević.

I dok u Cefti škripi, inicijativa “Otvoreni Balkan” koji su inicirale Srbija, Severna Makedonija i Albanija a koja je upravo nastala na njenim temeljima, napreduje.

Početkom sledeće nedelje na Samitu u Tirani biće potpisano više dokumenata o slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala u regionu a rezultat toga bi trebalo da se vidi već od prvog januara.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još