• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Verujem da će dijalog veoma brzo dati rezultate

Foto: RTS

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da taj dijalog nije jednostavan, da je podjednako “osetljivo pitanje i za Srbiju i Kosovo”, da postoji i da veruje da ćemo, kako kaže, veoma brzo videti i konkretne rezultate.

Lajčak je za audio potcast banjalučkog portala Buka, na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i odbijanju Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na severu, kazao da je dijalog “osetljivo pitanje i za Srbiju i za Kosovo”.

“Međutim, dijalog traje duže od decenije i doneo je niz konkretnih i dobrih rešenja. Dijalog nema alternativu i to potvrđuju lideri i na Kosovu i u Srbiji i on je ključan i za normalizaciju evropskih odnosa i za napredak na njihovom evropskom putu. Danas smo u situaciji da imamo lidere sa snažnim mandatom i u Beogradu i u Prištini. Oni imaju snagu da donesu rešenja i u fazi smo da pregovaramo o tome kakav je najbolji mogući put napred”, kazao je Lajčak.

Podsetio je da su se “lideri sastali u junu i julu u Briselu” i spremni su, kaže, da dođu ponovo.

“Radimo na tome da taj sastanak proizvede i neke konkretne odluke. Taj dijalog nije jednostavan, ali on postoji i verujem da ćemo videti i konkretne rezultate veoma brzo”, kaže Lajčak.

Eskalacija, kaže, nije u interesu “ni jedne ni druge strane”.

“Međunarodna zajednica je izričita kada kaže da nema alternative dijalogu i da ne postoje zaobilazni putevi. Očekujemo aktivno i ozbiljno angažovanje i Srbije i Kosova. Imamo i dokumente koje govore to i naši partneri su svesni toga”, rekao je Lajčak.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još