Kim slavi 21. rođendan

Radio televizija Kim obeležava 21 godinu od osnivanja. Za više od dve decenije rada kroz ovaj medij prošlo je oko 200 ljudi, pa je Kim za mnoge bio osnovna, srednja škola, ali i fakultet novinarstva, smatra glavni i odgovorni urednik Goran Avramović. Jedino je izvesno da ćete, i nakon 21 godine, kada otvorite sajt RTV Kim, uključite TV ili radio, videti i čuti najaktuelnije vesti koje je proizveo nezavisan medij, rekao je direktor Isak Vorgučić.

Kosovski informativni medij (Kim), jedan od nekoliko nezavisnih medija na Kosovu. Osnovan je kao radio pre 21 godinu uz podršku Eparhije raško-prizrenske i međunarodne zajednice. U međuvremenu se razvio u TV produkciju, a od 2013. je registrovan i kao kablovski TV kanal.

Profesionalne vesti iznad svega

Glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže da je ostati nezavisan medij u današnje vreme “i teško i lako” i da to u velikom delu “zavisi od toga da li znate šta, zašto, kako i za koga radite”.

„Ovi jubileji su idealna prilika da se pogleda preko ramena i da se sagleda da je RTV Kim za 21 godinu postojanja, po mojoj vrlo gruboj računici, bila mesto okupljanja za oko 200 ljudi. Najveći deo njih zapravo nikada pre nije imao nikakve veze sa novinarstvom, pa je, u tom smislu, RTV Kim za njih bila i osnovna, srednja škola, ali i fakultet novinarstva. Nedavno su ovdašnji novinari bili na sastanku sa novoizabranom gradonačelnicom opštine Gračanica, gospođom Šubarić. Predstavnici desetak medija su tamo bili prisutni, pogledao sam kolege i shvatio da uz gospodina direktora RTV Kim Vorgučića i mene, mi na sastanku imamo još četiri predstavnika medija koji su svoju karijeru počeli na RTV Kim, a danas govore u ime drugih redakcija. I u ostalim redakcijama na Kosovu itekako ima ljudi sa RTV Kim. U procentima govoreći, bar 50 odsto novinarstva na centralnom Kosovu, na ovaj ili onaj način u posleratnim godinama, ima direktne veze sa RTV Kim, a verovatno i više“, kazao je on.

Vlasnik i direktor Isak Vorgučić je ponosan na ono što je RTV Kim postigla za 21 godinu.

„Kada pogledam unazad, ono što vidim je da je tokom svih ovih godina naš medij izveštavao o mnogim moćnim ljudima koji su bili na vlasti ovde i u regionu, o predsednicima, premijerima, ministrima. Mnoge vlade su pale, otišle u zaborav… Sve ono što je izgledalo izvesno i čemu se, u jednom trenutku, nije video kraj, sada je u prošlosti. Ono što je jedino ostalo izvesno nakon 21 godine je da, kada otvorite sajt RTV Kim, uključite televizor ili radio, vi ćete videti i čuti najaktuelnije vesti koje je proizveo jedan nezavisan medij“, rekao je on.

Nezavisno novinarstvo je jedini izbor pravog novinara, smatra Vorgučić.

„Raditi kao nezavisan medij je vrlo teško u ovim okolnostima, ali mislim da je to jedini način za novinara. Ukoliko želi da obavlja posao na profesionalan način, onda novinaru jedino rad u nezavisnom mediju pruža priliku za to“, naveo je on.

O planovima za budućnost

RTV Kim će nastaviti sa profesionalnim i objektivnim izveštavanjem, odbacivaće i dalje sve pokušaje uticaja raznih interesnih grupa i nastojati da se, u skladu sa uslovima i mogućnostima, dalje razvija.

„U novinarstvu se ne živi od stare slave. Bez obzira na to što je RTV Kim istorijska činjenica kosovskog novinarstva prve polovine ovog veka, radimo za svaki sledeći dan, za svaku novu vest, za svakog novog čitaoca, gledaoca i slušaoca. Od ove jeseni, a po prvi put u novijoj istoriji, redakcije kosovskih Srba obelodanjuju lažne vesti, odvajaju tačno od netačnog. Mi smo u tome zajedno sa još četiri redakcije, deo smo zajedničkog medijskog projekta koji se vrlo ozbiljno bavi lažnim vestima, razobličava dezinformacije kojima nas bombardaju svaki dan, skreće pažnju na ono što su zaista činjenice u našem životu a tiču se, pre svega, odnosa Kosova i Srbije“, kazao je Avramović.

Da će RTV Kim nastaviti da radi kao i do 21. rođendana, potvrdio je i direktor Vorgučić.

„Planovi nisu isuviše komplikovani, namera je da se rad nastavi na ovaj način kako smo radili do sada. Ima tu malih tehničkih poboljšaljnja koja su u planu za narednu godinu, pre svega oko veb sajta koji je od svih naših medijskih platformi najdostupniji širokoj javnosti. Sve u svemu, RTV Kim najpre planira da nastavi sa dobrim radom“, istakao je on.

RTV Kim je tokom 21 godine postojanja i rada ostvarila vrlo uspešnu saradnju sa mnogim domaćim i stranim medijskim kućama, ali i sa drugim organizacijama, te civilnim sektorom, radeći i u okvirima mnogih formalnih i neformalnih mreža i inicijativa. Jedan je od osnivača radijske KOSMA mreže čije članice, rasute širom Kosova, svakoga dana, osim nedelje, pripremaju zajedničku informativnu emisiju u 17.00 časova. Novinari i urednici RTV Kim dobitnici su niza esnafskih i drugih priznanja i nagrada. Svedoci su većine značajnih događaja na Kosovu, u više od dve decencije 21. veka, sa kojih su izveštavali publiku.

Izvor i foto: Kim


Comments

Pročitaj još