• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurtijeva samovolja da ne dozvoli glasanje je kršenje osnovnih ljudskih prava

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na kraju godine nema pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. Osim što razgovori dve strane stagniraju, tenzije dodatno pojačava odluka Prištine da ne dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u južnoj pokrajini, ali i šesta po redu zabrana ove godine za ulazak na Kosmet direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću.

U protekle dve decenije, svi izborni ciklusi, koje organizuje Beograd sprovodili su se na KiM uz asistenciju OEBS-a. Beograd je sada od prištinske administracije obavešten da referendum o izmeni Ustava neće biti moguć u južnoj pokrajini.

“Odlukom da zabrani održavanje referenduma, Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu iako rezolucija 1244 garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na KiM. Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, jer je samovolja Aljbina Kurtija direktno kršenje osnovnih ljudskih prava”, rekao je Petar Petković.

Po šesti put ove godine, Petkoviću nije dozvoljen ulazak na KiM i to mu nije čak ni saopšteno pre nego što je došao na admisnistrativni prelaz.

“Nema obrazloženja, nisam dobio nikakav mejl sa negativnim odgovorom, kao ranije. Do trenutka dok nisam došao na Jarinje nisam znao da mi je poseta zabranjena”, rekao je Petković.

Planirana poseta manastiru Devič je pre svega podrška i pomoć našem narodu jer, kako kaže Petković, sada smo u situaciji da izdvojimo više novca koje možemo da uložimo u puteve, bolnice i slično.

Petković ističe da nije tačna tvrdnja Prištine da Doniki Gervali nije bio dozvoljen dolazak u Bujanovac, jer su sve posete dogovorene između ostalog i Briselskim sporazumom.

Briselska administracija je praktično od ponedeljka na zimskom odmoru tako da do kraja godine najverovatnije neće više biti nijednog sastanka delegacija Beograda i Prištine ni na najvišem, ni na tehničkom nivou.

“Za nas odmora nema i mi se borimo za naš narod. Beograd je spreman i posvećen da učestvuje u dijalogu i uvek smo spremni da odemo u Brisel. Prištinska strana odbija razgovore i ne žele da razgovaraju o svim ključnim pitanjima. Kada govorimo o protekloj godini, imali smo dve ozbiljne krize upadom Rosu na sever KiM i ranjavanje Srećka Sofronijevića. Mi se grčevito borimo da očuvamo mir i stabilnost. Nije opcija da se predajemo već da insistiramo i borimo se za sporazume i za ono što je već potpisano”, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: RTS

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još