• Početna>
  • Vesti>

Američka istraživanja: Treća doza vakcine i Fajzerova pilula efikasni protiv omikron soja

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida 19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za vakcinama specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Nivo zaštite dve doze vakcine Moderne je prilično nizak u slučaju omikron soja”, rekao je Fauči u sredu tokom obraćanja medijima u Beloj kući, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

“Međutim, ako pogledate dve nedelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite, a koja je u granicama neutralisanja omikron soja”, precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard prema kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pruža značajan štepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja kovida 19, preneo je Glas Amerike.

Prema istom izvoru dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza vakcine Džonson i Džonson to ne čine.

Fajzerova pilula protiv kovida efikasna i kod omikron soja

Fajzerova pilula protiv kovida efikasna je protiv težih oblika bolesti i u slučaju najnovijeg soja omikron, koji se pojavio u Južnoj Africi, pokazuju rezultati ispitivanja, saopšteno je iz Fajzera. Poručuju da ukoliko se odbori lek “pakslovid”, već za nekoliko nedelja može da bude dostupan obolelima od kovida u SAD, prenosi Washington post.

U saopštenju izvršnog direktora Fajzera Alberta Burla se navodi da je kompanija sigurna da će ova pilula, ako bude odobrena za upotrebu, “značajno doprineti suzbijanju pandemije”.

Izvor: Blic, Glas Amerike,Washington post, Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još