• Početna>
  • Vesti>

Pendarovski: Severna Makedonija podržava uzajamno prihvatljivo rešenje u dijalogu Beograda i Prištine

Na Kosovu boravi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski. To je prva zvanična poseta makedonskog predsednika Prištini, a dočekan je uz najviše počasti. Pendarovski je poručio da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine, te da očekuje recipročna rešenja.

Na glavnom gradskom trgu Pendarovski je dočekan uz svečanu gardu i crveni tepih, nakon čega je počeo sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, dvoje zvaničnika se obratilo medijima. Istakli su dobru bilateralnu i trgovinsku saradnju između Kosova i Severne Makedoniju, a naglašena je podrška evropskim integracijama Kosova i procesu omogućavanja viza za njegove građane, te učlanjenje u NATO. Dijalog Prištine i Beograda takođe je bio tema ovog sastanka.

“Mi znamo da je ovo mnogo težak i komplikovan proces, ali mislim da svi dobri ljudi u regionu i šire će podržati rešavanje u tom kontekstu. Severna Makedonija podržava uzajamno prihvatljivo rešenje između Beograda i Prištine sa potencijalom da postigne recipročno rešenje koje će doprineti regionalnoj stabilnosti i neće rizikovati bezbednost susednih zemalja. U tom smislu, podržavam sporazum o deeskalaciji situacije na severnom Kosovu i želim da istaknem da je dijalog jedini mehanizam kojim su države u regionu napredovale u mnogim poljima”, rekao je makedonski predsednik.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još