• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a podržava Kosovo u borbi protiv ekološkog kriminala

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu danas je završila nedelju obuke na temu borbe protiv ekološkog kriminala namenjenu policijskim službenicima, tužiocima, sudijama, opštinskim zvaničnicima i predstavnicima kosovskog Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture i kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, saopšteno je iz ove misije.

„Krivična dela protiv životne sredine, kao što su nelegalna seča šuma ili odlaganje opasnog otpada, utiču na naš svakodnevni život, planetu i budućnost naše dece. Za efikasnu borbu protiv takvih krivičnih dela neophodno je razumeti njihovu prirodu, izgraditi kapacitete i proučavati tehnike kako bi se sprečio veliki rizik koji ona predstavljaju po naše zdravlje, životnu sredinu i ekonomski prosperitet“, rekao je Kilijan Vol, zamenik šefa Misije OEBS-a na Kosovu.

Ovaj program obuke proširio je znanje učesnika o identifikovanju, sprečavanju i borbi protiv ekološkog kriminala. Kurs je takođe poboljšao sposobnost učesnika da sarađuju i razumeju kako da preduzmu zajedničke i koordinisane radnje protiv takvih krivičnih dela.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture na Kosovu Liburn Aliu obratio se učesnicima u završnom delu, kao i Jan-Eksel Vos, zamenik šefa Misije Nemačke ambasade u Prištini, i Riza Šilova, Uprava Policije Kosova za strateško planiranje.

„Važno je da radimo zajedno jer nam je potreban integrisani pristup za jačanje sistema zaštite životne sredine. Potrebna su dva emergentna pristupa za zaštitu životne sredine: prvi je borba protiv ekološkog kriminala, a drugi je obrazovanje mladih generacija da zaštite životnu sredinu“, rekao je ministar Aliu.

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da štiti i promoviše ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija će i u 2022. godini nastaviti da podržava aktivnosti u borbi protiv ekološkog kriminala.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: OEBS

Comments

Pročitaj još