• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Izložba skulptura Svetomira Arsića Basare, dečaka očiju plavih kao kosovske freske

Dom kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština – Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti organizuju izložbu skulptura istaknutog umetnika i akademika Svetomira Arsića Basare.

Svečano otvaranje je u ponedeljak 13. decembra 2021. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija. Izložba se organizuje u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine.

Skulpture su izrađene u kombinovanoj tehnici – drvo i metal i tehnici bronze.

Autor postavke je Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Ona u uvodnom tekstu koji prati ovu izložbu kaže sledeće: „Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njegovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka.“

Fejsbuk, Svetomir Arsić Basara

Književnik Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica u autorskom tekstu kataloga navodi:

“Svetomir Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti.“

Pokrovitelji izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto @galerija SANU, plakat- Dom kulture Gračanica

Comments

Pročitaj još