• Početna>
  • Vesti>

Vlada donela odluku o povlačenju zakona o eksproprijaciji, Vučić vratio Skupštini na ponovno odlučivanje

Vlada Srbije je na sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon što je Vlada donela odluku da se zakon povuče iz skupštinske procedure.

Aleksandar Vučić je rekao da je doneo i potpisao odluku o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog zakona o eksproprijaciji na osnovu člana 113, stava 1 Ustava Srbije, i člana 19 stav 1 Zakon o predsedniku Republike.

“Pod jedan vraćam Narodnoj skupštini zakon o eksproprijaciji i pod dva odluku dostaviti Skupštini odmah”, naveo je predsednik tokom obraćanja javnosti.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju Vlade.

“Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu” – dodaju iz Vlade Srbije. 

Na istoj sednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma, saopštila je Vlada.

Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić povodom vesti da je Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, prenosi RTS

“Ustavna procedura je tu potpuno jasna”, prokomentarisao je Ivica Dačić.

Izvor Radio Mitrovica sever, RTS

Comments

Pročitaj još