• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Zakon o eksproprijaciji nema veze sa “Rio Tintom”, radimo na izmenama do četvrtka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se radi na tome da se Zakon o eksproprijaciji izmeni do sednice Vlade Srbije u četvrtak i naglasila da taj zakon nema veze sa projektom “Rio Tinto” niti bilo kojim pojedinačnim projektom.

Ana Brnabić je u Nišu rekla da Ministarstvo finansija radi na izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

“Produžiće rokove, ali je važno da razgovaraju sa Nacionalnim konvetom i svima ostalima koji su imali komentare ili zamerke na taj zakon kako bismo pokušali do sednice Vlade u četvrtak da promenimo taj zakon u skladu sa onim što je rekao i naložio predsednik Aleksandar Vučić”, navela je Brnabićeva.

Dodala je da se nada da će onda ljudi biti sigurniji i bezbedniji i videti da taj zakon, kako je rekla, nema nikakve veze sa projektom “Rio Tinto” niti bilo kojim pojedinačnim projektom, “već samo sa efikasnom realizacijom javnih kapitalnih investicija u puteve i železničku infrastrukturu”, dodala je Brnabićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić ranije danas je izjavio da je pronađeno rešenje za izmenu Zakona o eksproprijaciji, koje će sutra biti predstavljeno javnosti ako tokom dana budu dobijene potvrde od više nadležnih institucija da je sve u skladu sa Ustavom.

Brnabićeva o otvaranju klastera: Veliki pomak

Premijerka Brnabić je ocenila da je odluka članica EU da daju saglasnost Srbiji za otvaranje klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, veliki pomak i naglasila da se nada da će se ta odluka formalizovati na Međuvladinoj konferenciji sa EU naredne nedelje.

Brnabićeva je najavila da će, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, prisustvovati Međuvladinoj konferenciji kako bi podnela izveštaj o svemu što je Srbija uradila i čula šta države članice imaju da kažu o tome i daljim reformama u Srbiji.

“Velika i važna stvar i dobar rezultat i priznanje za sve što smo uradili posebno u oblasti vladavine prava”, rekla je Brnabićeva u Nišu gde je učestvovala u “Dijalogu sa mladima”, koji je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije.

Dodala je da se Srbija nadala otvaranju dva klastera, odnosno i klastera 3, ali je istakla da otvaranje jednog klastera, prema staroj metodologiji, znači otvaranje četiri poglavlja.

“Jedan klaster je veliki pomak i nadam se da će se to formalizovati sledeće nedelje. Taj klaster 4 je klaster koji je u ovom trenutku najvažniji i koji je najaktuelniji – Zelena agenda i zaštita životne sredina”, navela je Brnabićeva.

Poručila je da Srbija nastavlja da radi “nesmanjenom brzinom”.

“Zato je važna međuvladina konferencija tokom sledeće nedelje”, rekla je Brnabićeva.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još