Nove anti-kovid mere od ponedeljka

Od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv kovida-19, navode iz Kriznog štaba opštine Gračanica.

U najnovijoj odluci u tački koja se odnosi na zaštitu na radu za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti potreban je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Ukoliko ste primili jednu dozu, neophodan je i negativan pi-si-ar (PCR) test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da ste vakcinu primili u poslednje četiri sedmice, takođe, uz dokaz da ste se vakcinisali jednom dozom moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan pi-si-ar (PCR) test ne ranije od 21. dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama.

I novim merama obavezno je nošenje maske, osim kada se u automobilu vozite sami ili sa članovima porodice ili dok trčite i vežbate. U javnom prevozu osoblje i putnici moraju da poseduju potvrdu da nemaju koronavirus, a taksijem mogu da putuju samo dva putnika.

Još uvek je ograničeno i kretanje, te je ono zabranjeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Restoranima je dozvoljeno da rade sa 50 odsto popunjenog kapaciteta u zatvorenom prostoru, a pružanje usluga od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30 časova. I dalje je zabranjen rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, venčanja i svih drugih porodičnih slavlja.

Korisnici socijalnih i penzionih programa oslobođeni su redovnog javljanja, na svakih šest meseci.

Sahrane su dozvoljene samo uz članove uže porodice, vodeći računa o udaljenosti od jednog metra.

Izvor: Kim, Opština Gračanica

foto: km vesti

Comments

Pročitaj još