Blokade i protesti širom Srbije

Više ekoloških organizacija, građanskih pokreta i udruženja i deo opozicije učestvuju danas na protestima i blokadama saobraćajnica i mostova širom Srbije. 

Učesnici blokada i protesta zahtevaju da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a da predsednik Aleksandar Vučić ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji. Ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije “Rio Tinto” da otvori rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji.

Magistralni put ka Beogradu u Zrenjaninu na kružnoj raskrsnici kod “Linglonga” je blokiran. U Pančevu je blokirana raskrsnica novog puta za Beograd. Stvorila se gužva zbog kamiona i automobila na putu, ali svi strpljivo čekaju da se protest završi.

Prisutno je nekoliko stotina građana. Kako javlja dopisnik RTS-a, protest protiče mirno i bez incidenata.

U Kruševcu je kružni tok na Trgu mira bio blokiran sat vremena i kako javlja dopisnica RTS-a blokada je završena. Građani Smedereva blokirali su jedan od putnih pravaca ka Beogradu kod smederevskog Veslačkog kluba.

U Beogradu je blokiran i kružni tok Slavija, Brankov most, Pančevački most, Pupinov most prilaz iz Zemuna, kao i kružni tok kod Opštine Novi Beograd.

Blokirani su i most Gazela i auto-put kod Centra “Sava”. Građani protestuju i na mostu na Savi u Šapcu.

Građani protestuju i na magistralnom putu Kragujevac–Kraljevo, u Jagodini kao i u Novom Sadu i Somboru, javlja RTS.

U Preljini je blokirana Ibarska magistrala. U Užicu je počeo protest kod Ložioničkog mosta na magistrali ka Zlatiboru. Učesnici protesta u Kraljevu su tačno u 14 časova blokirali raskrsnicu ulica Jovana Deroka i Vojvode Stepe u centru grada. 

Organizatori su ranije naveli preko 50 lokacija na kojima će biti organizavni protesti i blokade, kao i da će neke biti pešačke, a da će na pojedinim punktovima automobilima preprečiti puteve i tako zaustaviti saobraćaj.

Prohodne ranije blokirane saobraćajnice

Protesti u svim gradovima i na svim lokacijama su završeni i građani su se razišli. U novom Sadu je protest završen mirnom šetnjom kroz grad, javljaju dopisnici RTS-a.

Nešto posle 16h u delovima Beograda i drugim gradovima, kao i na magistralnim putevima između Kraljeva i Kragujevca i u Preljini saobraćaj je normalizovan.

Izvor RTS, Radio Mitrovica sever

foto RTS

Comments

Pročitaj još