Preminulo 45 osoba, još 1.801 slučaj zaraze

Foto: Pixabay

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.801 osobe, od testiranih 14.884 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 45 osoba. Na respiratorima je 172 pacijenta.

Prema zvanično objavljenim podacima, do danas je u Srbiji umrlo 11.837 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 0,94 odsto.

Od početka epidemije testirana su 6.860.373 uzorka, među kojima je registrovano 1.260.806‬‬ pozitivnih na koronavirus.

Srbija i dalje beleži pad broja novozaraženih, ali stručnjaci ističu da treba biti na oprezu pred novogodišnje praznike.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova “Inovia” dr Bojan Trkulja kaže za RTS da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da, kao i kod svakog leka, postoje ograničenja.

Smatra da je obavezna vakcinacija korak koji treba da bude šansa za izlazak iz pandemije.

“Ono što je sigurno jedan od koraka koji se mora razmatrati je obavezna vakcinacija, jer vakcinacijom ne štitite samo sebe i svoju najbližu okolinu, već praktično štitite ceo svet, jer virus može da se replicira i da mutira samo u organizmu. Ako uspevamo vakcinom da držimo virus van organizma, smanjujemo mogućnost nastanka potencijalno opasnijih sojeva koji nažalost u jednom momentu mogu da mutiraju u pravcu toga da vakcina više ne bude efikasna”, naglasio je Trkulja.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 6. decembra, primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da u oko 80 odsto odeljenja u Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nema pozitivnih slučajeva na koronavirus.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još