• Početna>
  • Vesti>

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević i predsednik UNS-ovog ogranka na KiM Budimir Ničić: Rušenje ploče nova otmica novinara

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić sa grupom novinara, obišli su večeras mesto gde je danas srušena ploča Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, otetim novinarima Radio Prištine.

Ploča je za devet godina rušena osam puta.

Kasno popodne Rakočević je saznao da je ploča ponovo srušena i krenuo je odmah sa kolegama da pokuša da je pronađe, jer se desilo da su iščupanu ploču jednom uspeli da pronađu u šipražju.

„Ovo društvo nije sposobno da se suoči sa zločinima i osnovnim slobodama koje glase – dajte da znamo šta se desilo Slavuju, Pereniću. Dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao“, rekao je predsednik UNS-a.

On je naveo da su novinari došli odmah po saznanju o rušenju ploče da poruče da će je obnavljati.

„Nema nikakvog smisla ubiti drugi, osmi, deseti put ljude koji su samo radili svoj posao. Ovo je ponovna otmica, ponovni napad i obnavljanje rana porodicama. Nećemo dozvoliti da sećanje i naše traženje zaustave oni koji osmi put ruše ovo spomen obeležje“, rekao je Rakočević.

Predsedik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić rekao je da su novinari i članovi UNS iskreno verovali da je prošlo vreme rušenja ploče.„Ona je poslednji put srušen pre skoro tri godine. Tada je uhapšen rušitelj i procesuiran. Smatrali smo da više do ovoga neće da dolazi. Ovo ne doživljavamo kao poraz. Nastavićemo da radimo naš posao, obnavljamo i postavljamo ploču, ali ovo jeste poraz kosovskog društva pre svega, kosovskih lidera koji do sada, čini mi se, nisu javno osudili rušenje ploče. Ovo je poraz i međunarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje“, rekao je Ničić.

On je potvrdio da će UNS ubrzo ponovo postaviti ploču i pozvao policiju i nadležne organe da otkriju počinioca, kao i da ga strože kazne u odnosu na prošli put.

„Možda je i to zapravo razlog, ta preblaga kazna, što se ovo ponovo dogodilo“, kazao je Ničić.

Mesto gde je srušena i odnesena ploča koja je postavljena na mestu otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića večeras su obišli i član Uprave UNS-a Goran Avramović, novinarke i članice udruženja Zorica Vorgučić i Katarina Marinković.

Tražimo otete kolege

UNS je ranije danas saznao da je kod Velike Hoče, na mestu gde su otetiti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo srušena ploča koju je postavio UNS sa svojim ogrankom na Kosovu.

To je osmi put u poslednjih devet godina da je nasilno uklonjena ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”. UNS i DNKiM su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da uradi prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos podatku da je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spis predmeta.

Izvor i foto: UNS

Comments

Pročitaj još