Počeli radovi na izgradnji autoputa Niš – Merdare

Kod petlje Merošina, danas su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare dužine 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Očekuje se da bi deonica auto-puta do Prokuplja mogla da bude gotova za oko dve i po godine.

Svečanosti ovim povodom je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tom prilikom je istakao je da će taj auto-put biti spas, pre svega, za Prokuplje, Kuršumliju, Blace.

“Ovo je veoma siromašan kraj, koji se sa auto-putem podiže. Veoma je važno što ćemo ovde izgaditi auto-put”, naglasio je Vučić i dodao da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom i Gračanicom.

Inače, ovaj projekat je finansijski pomogla EU.

“Do Merdara će ceo autoput da košta oko 650 miliona evra. To je ogroman novac koji ulažemo u deo Nišavskog i najveći deo Topličkog okruga”, naglasio je Vučić.

Istakao je da će to biti put za razvoj Toplice i dela Nišavskog okruga, ali i za uspostavljanje bolje veze sa Srbima na Kosovu i Metohiji i bližih odnosa sa Albancima.

“Ovo je put spasa za naš narod iz Gračanice koji će u najkraćem mogućem vremenu moći da dođe do centralne Srbije”.

Ukazao je da će auto-put doprineti i uspostavljanju bližih odnosa sa Albancima, kao i da će puno značiti za Srbe u Kosovskom Pomoravlju i Sirinićkoj župi.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Valona).

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

Foto: Fejsbuk profil Aleksandra Vučića

Comments

Pročitaj još