• Početna>
  • Vesti>

Danas pripremna sednica za odbranu Gucatija i Haradinaja

Foto Reporteri

Pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, danas će biti održanma pripremna konferencija pred izvođenje dokaza odbrane na suđenju predsedniku i potredsedniku udruženja veterana tzv OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Na konferenciji će se utvrđivati koji će se dokazi odbrane izvoditi i na koji način.

Nakon što je tužilaštvo završilo predstavljanje svojih dokaza, početkom novembra, Gucati i Haradinaj su umesto izlaganja svoje odbrane od optužbi za zastrašivnaje svedoka i ometanja rada tužilaštva, optužili Srbe i nekadašnji režim Slobodana Miloševića za navodne zločine nad Albancima 1990-tih na Kosovu i Metohiji.

Obojica su negirala izvršenje krivičnih dela za koja se terete.

Prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi sredinom decembra ove godine, nakon čega će im biti izrečena prvostepena presuda.

Haradinaj i Gucati su optuženi jer su prošle godine od 7. i 25. septembra objavili poverljive dokumente na konferencijama za novinare, otkrivajući identitete pojedinih svedoka, vređajući ih i pozivajući javnost na KiM na odmazdu.

Oni su 25. septembra uhapšeni i sprovedeni u Hag, gde se i dalje nalaze u pritvoru.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslala skupština privremenih prištinskih institucija.

Izvor: Tanjug

foto Reporteri

Comments

Pročitaj još