• Početna>
  • Vesti>

Pobednik ovogodišnjeg Grafesta je “Na veslu priča: Pozdrav pesniku” autora Rastka Šejića

Ovogodišnji festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest 2021“ zatvoren je večeras u Gračanici, proglašenjem pobednika i uručivanjem nagrada.

Pobednik desetog jubilarnog „Grafesta“ je „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“, autora Rastka Šejića u produkciji „Šta hoćeš“.

„Prva nagrada se dodeljuje filmu koji se ističe, ne samo svojom uspelom konceptualnošću već i porukom da se ova sredina može izražavati i na dublji, širi i raznovrsniji način od uobičajenog. Reč je ujedno i o autoru , koji se jedini potrudio da napravi zasebnu verziju svog dela, za potrebe ovog festivala, takođe efektno promišljenu“ ocenio je žiri.

Pobednik festivala Rastko Šejić zahvalio se na uručenom priznanju i pohvalio aktere serijala.

“Trudili smo se da napravimo film, koji je “za” a ne protiv, u situaciji koja je krajnje granična, i valjda je to način” rekao je Šejić.

Na drugom mestu je reportaža „Čekajući Davora“ Radmile Todić Vuličević rađena u sopstvenoj produkciji.

Treće mesto pripalo je Ani Marković i reportaži „Zaboravljeni“ u produkciji Gračanice online.

Druga i treća nagrada dodeljuju se filmovima koji apsolviraju stradanje srpskog korpusa, kroz devastirajuće prikaze neizbrisive individualne boli rodbine stradalih osoba. Oni žude barem za obeležavanjem njihovih tragedija, što nagrađena ostvarenja čine na sveden ali više nego dostojanstven način, poručio je žiri.

Žiri desetog jubilarnog Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi, zahvalio se festivalu na ukazanoj časti i poverenju i čestitao svim autorima.

Članove žirija činili su i Boris Mitić reditelj, producent i predsednik žirija, Miloš Ivanović producent, Đorđe Jevtić novinar i publicista i novinarka Ivana Vanovac.

Selektorka takmičarskog dela je Nevena Matović, u čijoj je konkurenciji bilo 25 filmova.

Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest trajao je tri dana u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ deo programa prikazan je i Kosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Festival je održan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još