• Početna>
  • Vesti>

Leposavić: Od zapuštenih oranica do plantaža i proizvoda koji se izvoze širom sveta

Na 8 kilometara od Leposavića, i na svega dva od Sočanice, u selu Vuča, na levoj obali Ibra, na mestu zvano Gornje polje, mirišu zasadi nesvakidašnjim mirisom, lavande, smilja, origana, mente i zove. Stojan Milojević se vratio u rodni kraj, obnovio je zapuštene oranice i započeo sa uzgojem neobičnog bilja, za ove predele, donoseći mnoge novine u poljoprivrednoj proizvodnji.

U spomen na mladost u kojoj je dane provodio u sakupljanju lekovitog bilja na obroncima Rogozne, otpočeo je sa plantažnim uzgojem, upravo, tih biljaka, na iznenađenje svojih komšija i rođaka. Iznad sela, Stojan je izgradio i fabriku za proizvodnju eteričnih ulja, što je danas i glavni proizvod, ali shodno potražnji, na tržištu nudi i sijaset drugih.

Danas se Stojan može pohvaliti velikim asortimanom proizvoda koji prolaze mnoga testiranja u okviru laboratorije koja u fabrici postoji, i gotovo celokupnu proizvodnju izvozi. Kako kaže, znao je na početku svoje ideje da tržište mora pronaći širom Evrope i Amerike, i zadovoljan je što je uspeo u tome.

Obišli smo veliko polje koje se pruža na obalama Ibra, i za koje će i najstariji meštani Vuče reći da je najplodnije. Na ovim poljima, ali i u brdima, pružaju se zasadi raznovrsnog bilja, čija je žetva odavno završena. Šta smo još zatekli na Stojanovom imanju, te kakvi su planovi ovog kreativnog poljoprivrednika za budućnost, pogledajte u prilogu iznad.

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još