• Početna>
  • Vesti>

Kosovski ministri tvrde: Beograd odbio zahtev da posetimo Preševsku dolinu

Ministar za infrastrukturu u kosovskoj vladi Ljiburn Aljiju , napisao je na svom Fejsnbuk nalogu da je Beograd odbio njegov zahtev da poseti tri opštine na jugu centralne Srbije – Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Međutim, on tvrdi da je identičan zahtev odbijen još trojici ministara – Arberiju Nagavciju, Hekuranu Muratiju i Hajruljahu Čekuu. Četvorica ministara su tražila odobrenje za dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu. Aljiju tvrdi da je Beograd njihov zahtev odbio u poslednjem trenutku i to, kako navodi, bez obrazloženja.

Aljiju je naveo da je zahtev upućen 24. novembra, a da je negativan odgovor dobijen jutros.

Uprkos tome što su uslovi o zvaničnim posetama određeni Briselskim dijalogom, u većini slučajeva su zahtevi zvaničnika iz Beograda da posete srpske sredine na Kosovu i Metohiji odbijani.

Priština je pre samo nekoliko dana odbila zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da poseti KiM, nakon čega je stigla i reakcija iz Brisela.

Naime, portparol EU Peter Stano, pozvao je pre tri dana Prištinu da ponovo razmotri svoju odluku kojom je direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, zabranjen ulazak.

„Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu“, rekao je tada Stano za Tanjug.

Na pitaje Tanjuga da li će EU reagovati nakon ponovnog odbijanja vlasti u Prištini da zvaničnicima iz Beograda omogući ulazak na KiM, u Briselu naglašavaju da su ministri spoljnih poslova EU, sa sastanka Saveta EU, jasno poručili da očekuju da se poštuju i primene svi prethodno postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine, i da se na konstruktivan način nastavi sa razgovorima.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Reporteri


Comments

Pročitaj još