• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Putinom u Sočiju – na stolu cena gasa, situacija u regionu i rešenje krize na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ključna tema 19. po redu zvaničnog sastanka Vučića i Putina biće isporuka i cena gasa, ali će lideri dve zemlje razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin sastaće se oko 13 časova po lokalnom, odnosno oko 11 po srpskom vremenu. Dvojica predsednika prvo će razgovarati nasamo, a potom će imati i radni ručak. Sve se obavlja u četiri oka, s obzirom na stroge epidemijske mere.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u sredu, dan uoči sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u Soči, gde je istakao da će na stolu biti mnogo tema, ali da je jedna od ključnih isporuka i cena gasa.

Napomenuo je da Rusija vodi računa o svojim interesima, ali je naglasio da je siguran da će voditi računa i o prijateljskim odnosima sa Srbijom.

Predsednik Vučić je i pred put u Soči više puta rekao da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, ističući kao najvažniju temu razgovora upravo budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

Koliko je značajan ishod razgovora o gasu, Vučić je definisao i u razgovoru za ruski Solovjev lajv, kada je novinaru Vladimiru Solovjevu rekao da ide u Moskvu i da se vraća “kao pukovnik ili kao pokojnik”.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa jer iz sopstvenih izvora proizvodi svega 13 odsto, dok ostatak uvozi iz Rusije.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između “Srbijagasa” i ruskog “Gasproma”, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi u nekim trenucima premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

Na stolu situacija na Zapadnom Balkanu i rešenje krize na KiM

Aleksandar Vučić je najavio i da će obavestiti predsednika Putina i o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu i Metohiji, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Upravo ta pitanja Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o “saradnji dve zemlje na obostranu korist”, što će, kako je ocenio, biti “veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem”.

Kremlj se i zvanično oglasio o sastanku Putina i Vučića, a u saopštenju je navedeno da će se na razgovorima dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

“Planirano je da se Putin i Vučić dotaknu gorućih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući i izglede za rešenje pitanja Kosova”, saopštio je zvanični Kremlj.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak predsednika Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom – pojačanih pritisaka sa zapada, kritika o vladavini prava, položaju medija i stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Izvor: RTS

foto arhiva (A.Vasiljević)

Comments

Pročitaj još