• Početna>
  • Vesti>

Putinova poruka Vučiću u Sočiju o gasu: Naći ćemo prihvatljivo rešenje

Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere”, rekao je Putin na početku sastanka sa srpskim predsednikom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Putin je poželeo Vučiću uspeh na izborima u Srbiji u aprilu sledeće godine.

“Želim da vam izrazim zahvalnost na pažnji koju posvećujete razvoju rusko-srpskih odnosa. Nadam se da će glasači u Srbiji to takođe ceniti”, istakao je Putin, javlja RIA novosti.

Putin je dodao da se u decembru očekuje poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Rusiji.

Kako navodi Tas, ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji koronavirusa.

“Pred nama je obilje pitanja koja treba da rzmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemije, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima”, istakao je Putin.

Govoreći o trgovini, Putin je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

“Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini, imali pad trgovine, onda je ove godine rast već preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine”, poručio je ruski predsednik.

Ukazao je na razvoj saradnje u vojnoj sferi.

Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i generalštaba.

Prema Putinovoj oceni, “to je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje”.

Vučić: Odnosi Srbije i Rusije na najvišem istorijskom nivou

Tokom sastanka sa Putinom, Vučić je rekao da “veruje da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji”, prenosi ruska agnecija Tas.

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

“Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, takođe, izrazio saučešće ruskom predsedniku zbog fatalne nesreće u rudniku uglja u ruskoj oblasti Kuzbas u kojoj je stradalo najmanje 11 ljudi.

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvanični susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija ona o isporuci i ceni gasa.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između “Srbijagasa” i ruskog “Gasproma”, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje. 

Izvor: RTS

Foto: Printscreen

Comments

Pročitaj još