• Početna>
  • Vesti>

Kampanja” 16 dana aktivizma” počinje obeležavanjem Dana borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1990.godine. Od tada, vlade i humanitarne organizacije širom sveta obeležavaju ovaj datum pozivajući sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj eliminacija nasilja nad ženama.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
  • 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Ovi važni datumi se obeležavaju u Kosovskoj Mitrovici, a mnoge relevantne sagovornice koje su aktivistkinje u opštinama, Centrima za socijalni rad i civilnom sektoru govore o podacima i broju slučajeva nasilja nad ženama, radu sa onima koji su izloženi nasilju ali i značaju prevencije i potrebi da se o tome više govori.

Statistika kaže da su 53 slučaja porodičnog nasilja otvorena u četiri opštine na severu Kosova i Metohije u prvih devet meseci ove godine. 

“Od početka godine do sada, imamo ukupno oko 53 slučaja. Od tog broja 31 slučaj je imala opština Severna Mitrovica. Ostale tri opštine imaju oko 22 slučaja”, izjavila je za Radio Kontakt Plus, Vesna Krivokapić Rajković, istražni i primarni policajac za nasilje u porodici.
Pojašnjava da su 53 slučaja – broj slučajeva koji su otvoreni, te da postoje i takozvane mere zaštite gde žrtva nasilja ne otvara slučaj. 

Ovaj broj identičan je broju slučajeva od prošle godine. Krivokapić Rajković navodi i da prema njenom dosadašnjem iskustvu broj slučajeva nešto veći u određenim periodima – septembar, kraj godine i početak nove.

Koliki je broj neprijavljenih slučajeva porodičnog nasilja niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. 

Simona Đurović se preko 20 godina bavi upravo pitanjem porodičnog nasilja. Supervizor je u Centru za socijalni rad u Zubinom Potoku, psiholog i porodični psihoterapeut, izjavila je da na ovom problemu treba raditi još intenzivnije.

„Prvo treba da radimo na tome da ona uopšte shvati, spozna da je stvarno žrtva. Ona je dugi niz godina izložena, u stvari, jednom pokušaju kontrole. I taj pokušaj kontrole, uticao je na njenu percepciju, njen doživljaj kakva je ona stvarno. Zanimljivo je, u stvari, da partneri dugoročno takvim manipulacijama dovedu žrtvu do uverenja da one zaslužuju nasilje. I zato često ubeđuju sebe da su krive za ono što se desilo“ – kaže Đurović.

To daje lažni osećaj kontrole nad nasiljem, jer onda žrtva misli da će ona, ukoliko unapred izbegne neko ponašanje, komentar, koji bi ga, eventualno, mogao izazvati, sprečiti da se nasilje desi, objašnjava.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

Izvor: Radio Mitrovica sever, Radio Kontakt Plus

foto ilustracija

Comments

Pročitaj još