• Početna>
  • Vesti>

Hodžić: Poruka žrtvama nasilja jasna, važno je da na vreme prijave nasilje -Regionalna kuća u Zubinom Potoku na visini zadatka

Javnom akcijom i deljenjem flajera, na kojima je ispisan broj Regionalne sigurne kuće, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i započeta je kampanja “16 dana aktivizma”.

U znak podrške ženama i žrtvama nasilja, ulaz u zgradu opštine Severna Mitrovica obojen je narandžastom bojom a predstavnici opštine su zajedno sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i njegovom zamenicom Adrijanom Hodžić učestvovali u akciji.

Gradonačelnik Radojević je tom prilikom kazao da će žrtve nasilja uvek naići na podršku opštine Severna Mitrovica, što je, kako on kaže, i u prethodnim godinama svojim zalaganjem opština to i potvrdila.

„Kao gradonačelnik sam izuzetno ponosan što je Opština Severna Mitrovica jedna od retkih, koja današnji dan obeležava na ovaj način. Bitno je da pošaljemo poruku da mi kao opština pružamo punu podršku svim ženama, jer su to naše sestre, majke i nečije ćerke i moramo ih čuvati, jer time dajemo sigurnost ovom gradu“ rekao je Radojević.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić kaže da je danas održan sastanak sa koordinacionim mehanizmima četiri opštine na severu Kosova, sa ciljem poboljšanja radnih uslova i pružanja usluga žrtvama nasilja.

„Ženski aktivizam, kada je u pitanju rad naše lokalne samouprave ne traje samo 16 dana, već mi to činimo svakoga dana. Danas smo simbolično održali sastanak, sa koordinacionim mehanizmima četiri opštine sa severa Kosova. Cilj je da se napravi jedna analiza, svega onog što smo radili do sada, da se ispričaju svi izazovi sa kojima smo se susretali do sada i razradimo mogućnosti, kroz koje ćemo moći da postojeće mehanizme, koji stoje ženama na raspolaganju, dodatno nadogradimo. Svi se slažemo oko činjenice da nasilje postoji i da je nasilje u mnogo većem broju, od onoga koji je prijavljen i dogovorili smo se da 100 odsto stojimo na usluzi svim žrtvama nasilja, kako bismo nasilje zaustavili i eventualno sprečili“ rekla je Hodžić.

Ona dodaje da je poruka žrtvama nasilja veoma jasna i da je važno da na vreme prijave nasilje, jer je Regionalna kuća u Zubinom Potoku na visini zadatka.

„Današnja poruka je jasna, mi smo spremni da budemo na visini zadatka i budemo uz sve žrtve nasilja, ali ovog trenutka apelujemo na žrtve nasilja da prijave nasilje i da istraju u toj borbi do kraja, zato što imaju institucije iza sebe. Regionalna sigurna kuća je napravljena, da se taj čitav proces i lanac procedura na kraju i završi. Imamo dobre primere u dosadašnjem radu, nekoliko žrtava je na svoj zahtev izašlo iz sigurne kuće, tako što su ekonomski nezavisne i nastavile su svoj život. Dakle postoje dobri primeri da je to moguće. Želimo da podignemo svest među građanima, da prijave nasilje i reaguju odmah, kada ga vide. Što se pre nasilje prijavi, brže i bezbolnije će se rešiti i tako ćemo doći do trajnog rešenja. U narednim danima mi ćemo biti prisutni i u opštini Zubin Potok, jer je regionalna kuća smeštena tamo. Svih 16 dana aktivizma, bićemo podrška apsolutno svim nevladinim organizacijama, koje imaju aktivnosti ovim povodom“ poručila je Hodžić.

Ona je građanima poručila da je u borbi protiv nasilja neophodno biti jedinstven i imati zajednički cilj, jer, kako kaže, svako kao pojedinac može da da svoj dopinos.

Psihološkinja Dalija Medić kaže da se nasilje bilo koje vrste ne sme tolerisati i da će institucije pružiti svaku vrstu podrške ženama, koje su žrtve nasilja.

„Ovo je bitan dan za žene ali i za celu zajednicu, ali i za muškarce. Moramo da podignemo svest kod žena da se nasilje ne sme trpeti i da se ne sme tolerisati, i da su institucije iza svake žene koja trpi bilo koju vrstu nasilja, fizičko ili bilo koje druge vrste. Ženama koje su žrtve nasilja bih poručila da pozovu broj telefona, da imaju podršku jer smo mi tu za njih. Današnja akcija se ogleda u podizanju svesti kod žena da je nasilje nešto što nije dobro i da nasilje ne treba tolerisati. Akciju smo obeležili i sastankom koordinacionog mehanizma četiri opštine na severu Kosova , gde smo razgovarali o ovom problemu i učestalosti ove problematike, kako bi bili što efikasniji i pružili najbolju moguću podršku potencijalnim žrtvama nasilja“ rekla je Medić.

Kampanja „16 dana aktivizma“ je počela danas i trajaće do 10 decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja se obeležava na globalnom novu sa više od 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još