• Početna>
  • Vesti>

Dr Radomirović: Trenutna epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM stabilna

Trenutna epidemijska situacija u većinski srpskim sredinama na Kosovu, prema rečima dr Danice Radomirović upravnice KBC u Severnoj Mitrovici je stabilna, na bolničkom lečenju je 80 paciijenata, od toga 32 na kiseoničnoj  potpori. Više od dve trećine hospitalizovanih su nevakcinisani, ističu stručnjaci.

Poslednjih dana u srpskim sredinama na KiM beleži se blagi pad broja novozaraženih u odnosu na testirane, ali na žalost vice hospitalizovanih.

“Primećujemo blagi porast pacijenata koji su pozitivni na koronu. Da li dolazi do pogoršanja njihovog opšteg stanja, pojačavaju se njihove kliničke slike i u smislu pojačane upale pluća, dođe do pogoršanja i onda smo prinuđeni da ih smeštamo u bolnicu, tako da imamo blagi porast hospitalizovanih pacijenata i trenutno ih je 80 na bolničkom lečenju. Od toga 32 se nalazi na kiseoničkoj potpori, na respiratoru nemamo nijednog pacijenta”, kaže za TV Most dr Danica Radomirović, infektolog i upravnica KBC  Severna Mitrovica.

Ona ističe da je većina hospitalizovanih nevakcinisana pa doktori apeluju na građane da iskoriste mogućnosti koje im se nude i da se vakcinišu.

“Imamo više mogućnosti da biramo koju ćemo vakcinu da primimo i apel ponovo onom stanovništvu koje nije vakcinisano da se vakciniše, jer po broju obolelih koji se nalaze u kovid bolnici od 80 pacijenata dve trećine čak i više je nevakcinisanih osoba koje su zbog pogoršanja, zbog osnovne neke bolesti koju već imaju, došli do toga da se zaraze korona virusom i da se smeštaju u bolnicu”, rekla je Radomirović.

U Pi-si-ar laboratoriji KBC Severna Mitrovica testiranje na korona virus vrši se tri puta nedeljno- ponedeljkom, sredom i petkom.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još