• Početna>
  • Vesti>

Svečana akademija povodom Dana Opštine Kosovska Mitrovica: Sloboda i mir nemaju cenu

Svečanom akademijom u Mitrovačkom dvoru, danas je obeležen Dan Opštine Kosovska Mitrovica i 77 godina od oslobođenja grada u II Svetskom ratu.

Akademija je počela himnom “Bože pravde” u izvođenju Crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice i prikazivanjem filma “Danas”, o uređenju grada kroz infrastrukturne projekte koje su pomogle Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dan opštine građanima je najpre čestitao predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i poručio da će u 2022. godini, porodice sa četvoro dece dobijati od opštine po 10.000 dinara na mesečnom nivou.

“Današnja akademija nas obavezuje da čuvamo ono što je najbitnije a to je sloboda. Sloboda je reč kojoj težimo, i koja je svakodnevna među svima nama. Sećanje na sve one koji su dali svoje živote da bi mi bolje i slobodnije živeli, da kao slobodarski narod nastavimo da živimo i da sloboda i mir bude naša osnovna misija. To čini i naš predsednik Aleksandar Vučić, koji uz razgovor i dijalog, stvara bolje prilike, ne samo na području Kosova i Metohije, već i čitavog Balkana. Jako bitna stvar za Kosovsku Mitrovici jeste i vi, poštovani građani, gde ulažemo maksimalne napore da se stvori bolja budućnost i bolja prilika za vašu decu, da ostanu ovde i svi zajedno gledamo u bolju budućnost” rekao je Spirić.

On je dodao da je neophodno u narednom periodu pokazati jednistvo preko Srpske liste a da je zajednički, glavni i osnovni cilj da svi, bez ikakvih podela, nastavimo dalje zajedno.

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić poručio je u svom obraćanju da se danas prisećamo oslobođenja i žrtava koje su branile naš grad i izborile se za slobodu.

“Ovom prilikom, odajemo im počast. Predugo traje ova naša borba. Moramo biti strpljivi i istrajati u svemu što nam se dešava. Poraz nam nikada nije bio opcija. Sloboda i mir nemaju cenu. Zato svakoga dana apelujemo na dijalog, što je cilj i predsednika Vučića jer brine o nama i štiti naše interese” poručio je Rakić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković rekla je čestitajući građanima i lokalnom rukovodstvu ovaj veliki dan, da je Mitrovica zahvaljujući mnogobrojnim projektima koji se realizuju, postala jedno veliko gradilište.

“Mitrovica napreduje i mi to radimo zajedno i dobro nam ide. Tu smo da završimo planirane projekte i zadovoljimo potrebe građana” poručila je Stojković i čestitala Dan Opštine Kosovska Mitrovica u ime direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, poželevši još mnogo uspešnih godina.

Današnju svečanost svojim muzičkim programom upotpunili su Srpski pravoslavni pojci. Svojim umetničkim programom prisutnima se predstavio i glumac Ivan Vučković.

U nastavku akademije, uručene su povelje i plakete zaslužnim institucijama i pojedincima, koji su dali doprinos razvoju Kosovske Mitrovice. Ove godine, ključevi grada i Zlatna povelja, dodeljeni su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U njegovo ime, prizananja je primila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

Povelje i plakete dobili su i Kancelarija za KiM na čelu sa direktorom Petrom Petkovićem, Dom zdravlja Kosovska Mitrovica, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Kosovska Mitrovica na čelu sa direktoricom Vericom Ćeranić, Predškolska ustanova “Danica Jaramaz”, Međuopštinski centar za socijalni rad, direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Milan Mihajlović, Pravni fakultet Univerziteta u Prištini i mnogi drugi.

Svečanost je završena pesmom “Sa Kosova zora sviće” u izvođenju Srpskih pravoslavnih pojaca.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još