• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Lajčak pokušava da pronađe elemente za postizanje nekakvog dogovora, dijalog besmislen bez napretka

DRECUN KOSOVO DIJALOG

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Lajčak, koji se u ponedeljak sastao sa Aljbinom Kurtijem, pokušava da pronađe neki element za postizanje nekakvog dogovora o bilo kom pitanju. Kako ocenjuje, treći neuspešni sastanak na najvišem nivou bio bi previše.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da razgovorima sa Aljbinim Kurtijem i Aleksandrom Vučićem specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastoji da se pronađe način za nastavak razgovora dve strane, kao i da se prenese poruke Brisela.

Drecun podseća da od kada je Kurti premijer privremenih institucija u Prištini nije bilo nikakkvog napretka u dijalogu posle dva susreta na vrhu i niza sastanaka na nivou stručnjaka.

Priština sprečava bilo kakav napredak. “Održavanje dijaloga bez konkretnih rešenja postaje besmislen. Problem Brislekog dijaloga nije samo formranje Zajednice srpskih opština već i energetika, sloboda kretanja, pravosuđe, policija kao i Radna grupe za registarske tablice, naglašava Drecun.

Upozorava da pored toga što odbija fromiranje ZSO, Kurti ide dalje pokazujući da Priština želi da preuzme upravljanje mrežom za prenos električne energije.

Kosnstatuje da Kurti želi da o tome govori samo sa Briselom iako dobro zna da je vlasnik te mreže država Srbija.

Prema njegovim rečima, Lajčak sastancima sa Kurtijem i Vučićem pokušava da vidi ima li šanse za susret dve strane na najvišem nivou i šta bi se našlo na dnevnom redu.

“I na prošla dva sastanka formiran je dnevni red, a Kurti je ‘minirao’ te sastanke. Kada je rešavana kriza u vezi sa tabilicama pored dogovara o formiranju radne grupe koja će se baviti tim problemom, kao sledeća i glavna tačka u nastavku dijaloga istaknuto je formiranje ZSO. Priština se tada sa time složila i sada to ponovo odbija”, kaže Drecun.

Drecun je skeptičan u vezi sa tim da li moguće da se pronađu elementi za postizanje nekakvog dogovora o bilo kom pitanju. “Tri neuspešna sastanka na vrhu bili bi previše. Kurti ignoriše poruke Brisela i Vašingtona o ZSO”.

Smatra da će doći vreme kad će EU morati iskreno da kaže da li u mogućnosti da vodi dijalog ili da vrati mandat UN-u ako to nije u stanju da učini.

“Kurti šampion političkih nebuloza”

Komentarišući posetu Aljbina Kurtija Zagrebu koji je tom prilikom napao Beograd rekavši da se Srbija na Balkanu ponaša kao Rusija i da od Republike Srpske želi da napravi Belorusiju, Decun kaže da je premijer privremenih institucija “šampion poltičkih nebuloza”.

“Zagreb i kosovski Albanci već dugo imaju dobru saradnju, a zajedinički cilj je da se naškodi interesima Beograda i celokupnom srpskom narodu”, smatra Drecun.

Podseća da to prijateljastvo potiče još od ratova devededetih kada je se mnogo kosovskih Albanaca borilo u hrvatskim paravojnim formacijama, a jedan od ključnih komandanata je bio Agim Čeku koji je posle postao jedan od zapovednika OVK.

“Hrvatska priznaje tzv. Kosovo i pomaže im da dobiju nova priznanja i istovremeno nastoji da zakoči evrointegracije Srbije”, ocenjuje Drecun.

“Zagreb pomaže Prištini da formira vojsku”

Sa druge strane, kako tvrdi, Hrvatska u velikoj meri pomaže da Kosovske bezbednosne snage prerastu u pravu tzv. vojsku Kosova.

U toku je druga rotacija hrvatskih snaga u okviru Kfora, dolazi još 130 pripadnika hrvatske vojske, ukupno će ih biti 142.

Drecun navodi da misija hrvatske vojske u okviru Kfora ima prešadijsku četu od 100 ljudi, 15 pripadinka u izviđačkoj četi obaveštajnog bataljona i dve helikopterske posade. Ukazuje na to da je rečeno ranije da je njen mandat između ostalog i podrška transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga što je, naglašava, direktno kršenje Rezolucije 1244.

Rezolucija 1244 ne predviđa postojanje KBS-a, a Hrvatska pod maskom Kfora želi da pruži podršku formiranju tzv. vojske Kosova, kaže Drecun.

Drecun kaže da ga tu najviše brine obaveštajna komponenta hrvatskog kontigenta u okviru Kfora. Veruje da hrvatske snage žele da ostvare obaveštajni prodor tako što će pokušati da nađu pogodne saradnike, koji bi mogli da im kažu o čemu se razgovara na sastancima državnog vrha Srbije i Srba sa KiM. Te podatke koje bi prkupili verovatno bi delili sa Prištinom, dodaje Drecun.

Naglašava da je vojna vežba “Defender 21” bila veoma obimna u okviru koje je održan i “Laufer 21” koja je bila obaveštajnog karaktera u kojoj su učestvovali i pripadnici obaveštajnog sektora KBS-a.

Ta vežba je održana u Hrvatskoj. To svedoči da već obaveštajno sarađuju. Mandat hrvatskih snaga na KiM neće doprineti stabilizaciji prilika u južnoj srpskoj pokrajini, zaključuje Drecun.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još