Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice

Povodom Dana oslobođenja Kosovske Mitrovice na spomeniku palim borcima i rudarima na Partizanskom brdu u Kosovskoj Mitrovici, zvaničnici Kosovske Mitrovice, predstavnica Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavnici Srpske liste položili su cveće i odali počast.

Polaganju cveća prisustvovali su Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, potpredsednik Srpske liste Igor Simić i predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević.

“Okupili smo se na ovom mestu kako bi obeležili Dan oslobođenja našeg grada Kosovske Mitrovice i okoline, 23. novembar 1944. , odnosno 77.godišnjicu oslobođenja od okupatora” rekao je Bogićević.

“Bila su to teška vremena borbe protv fašizma i okupacije, jer okupator je bio mnogo jači uz podršku domaćih izdajnika. Posebno su se radovali balisti, jer su oni uz pomoć okupatora, ubijali, pljačkali, palili, činili zločine nad srpskim i drugim narodima. Ne smemo zaboraviti i to da je jedan broj uglednih članova KPJ rodoljuba Kosovske Mitrovice ubijen, spaljen ili streljan. Svi su oni svojom borbom doprineli oslobođenju naše zemlje hrabro ginući za oslobođenje Kosovske Mitrovice i okoline” rekao je Bogićević.

Kosovska Mitrovica sa okolinom za vreme trajanja četvorogodišnje borbe imala je 1 074 palih boraca i žrtava rata. Ovo je dan koji opominje na strahote II svetskog rata. Prilika je da odamo počast hrabrosti svih koji su se suprotstavili nacizmu, posebno onima koji su u borbi za slobodu ugradili svoje živote.

U obavezi smo da mlade generacije podsećamo da su države i narodi dužni da čine sve kako ne bi došlo do novih ratova istakao je Bogićević. Dan slobode kao univerzalne kategorije i danas je temelj razvoja svakog društva, zaključio je predsednik Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Izvor, foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još