Vučić o Kurtiju: Ovo je samo početak

Na pitanje o novim provokacijama Aljbina Kurtija i izostanku reakcije EU, te o izjavama izaslanice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon, Vučić je rekao da nije reagovao i da je pustio da prođe jedan dan.

“Onda je premijerka Ana Brnabić reagovala i pitala Evropu hoće li neko neku reč reći. Nije reč o nekom poslaniku, ambasadoru, već premijeru privremenih institucija u Prištini koji preti direktno ujedinjenjem sa Albanijom. Pitao sam jednog ambasadora sa kojim sam se sreo za vikenda šta bi bilo da ja pričam o ujedinjenju sa nekim, da li biste me obesili. Svi svetski mediji bi brujali i pravili od toga neverovatne priče, plašili bi svet velikosrpskom hegemonijom”, rekao je Vučić.

Rekao je da kada je reč o velikoalbanskoj hegemoniji neće reagovati, već će možda u jednom mesečnom izveštaju napisati da to nije bilo pametno.

“Pretpostavljam da ste uzeli Violu fon Kramom kao lakmus papir za antisrpsko ponašanje. Nema o čemu se nije oglasila u Srbiji, o svakom televizijskom prilogu na tajkunskim televizijama se izjašnjavala, a iako je zadužena za Kosovo nije joj palo na pamet da se osvrne na ove izjave”, dodao je on.

Vučić je rekao da je ovo samo početak i da se neće zaustaviti na tome.

“Imaćemo mnogo problema po tom pitanju. Šta god radili protiv Srbije to je bogougodno, a šta god Srbija uradila, makar se branila, neće biti srećni. Čak iako gradimo brze pruge nie dobro, jer ne grade njihove, već kineske kompanije. A pritom, njihove zemlje imaju po 100 puta veću ekonomsku razmenu sa Kinom”, dodao je Vučić ukazujući na licemerje.

O diplomatskoj ofanzivi Prištine 

Na pitanje da komentariše diplomatsku ofanzivu predstavnika privremenih prištinskih institucija, Vučić kaže da nema ništa protiv njihovih putovanja i da mogu da pričaju šta god hoće, ali je primetio da oni uglavnom putuju po zemljama koje su ih priznale i omogućili da, kako je rekao, “bombe padaju po srpskim gradovima, vojsci i policiji”.

Što se tiče našeg odgovora, on je spreman, rekao je Vučić.

“Čekam da nam pokažu prvu zemlju koja će da ih prizna ili da potpišu da žele da uđu u neku međunarodnu organizaciju. Toga dana će dobiti nekoliko razglednica iz Srbije više zemalja širom sveta na kojima će da piše koga priznaju, a koga ne priznaju”, rekao je predsednik. 

Španija neće promeniti stav

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je gotovo apsolutno siguran da Španija neće promeniti svoj stav o Kosovu i Metohiji.

“Nisam neko ko je u španskoj vladi. Razgovarao sam sa premijerom Sančezom nedavno u Glazgovu, a ranije i sa njihovim kraljem i znam naše španske prijatelje, znam čvrstinu premijera i siguran sam da neće promeniti stav o Kosovu”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da Španija otvara kancelariju na Kosovu i da li bi to moglo da dovede do promene španskog stava prema južnoj srpskoj pokrajini, Vučić kaže da to “nije realno i da nije moguće”, kao i da je “gotovo apsolutno siguran da će Španija ostati čvrsta u poštovanju međunarodnog javnog prava, međunarodnih zakona i normi koje su propisale Ujedinjene nacije”.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još