• Početna>
  • Vesti>

Sastanak ministara EU u Briselu, priprema terena za moguće otvaranje klastera u decembru

Foto: Rojters

Ministri evropskih i spoljnih poslova EU raspravljaće u utorak o izgledima za otvaranje novih pregovaračkih klastera u pregovorima sa Srbijom i o drugim predstojećim koracima u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, saznaje RTS u Briselu.

Sutrašnja debata na sastanku u Briselu trebalo bi da pripremi teren za odluke koje se očekuju u decembru, pre svega o mogućem početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i o otvaranju pregovaračkih poglavlja, odnosno klastera, sa Srbijom, prenose diplomatski izvori.

Do ove debate dolazi nakon što je Evropska komisija u okviru godišnjeg izveštaja o Srbiji preporučila otvaranje dva pregovaračka klastera – klastera 3 o konkurentnosti i inkluzivnom rastu i klastera 4 o zelenoj agendi i održivoj povezanosti.

Srbija već dve godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje zbog ocene većeg broja zemalja članica da nije ostvaren dovoljan napredak u ključnoj oblasti vladavine prava.

Sastanak u utorak biće važan pokazatelj raspoloženja zemalja članica i njihove spremnosti da prihvate ocenu Evropske komisije, po kojoj je Srbija napravila određene pomake u vladavini prava i ujedno ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4, navode diplomatski izvori.

U klasteru 4 grupisana su poglavlja o životnoj sredini i klimatskim promenama, energetici, transevropskim mrežama i transportnoj politici, dok su u klasteru 8 mahom poglavlja koja se odnose na finansije, ekonomiju i poresku politiku.

Evropska komisija i zemlje članice se nadaju da bi ishod nedavno održanih izbora u Bugarskoj mogao da pomogne da se pre kraja godine ukloni blokada koju je Sofija stavila na pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom, zbog bilateralniog spora u vezi sa tumačenjem istorije.

Bugarski veto za Skoplje je prošle godine, posredno, zaustavio i pregovore sa Albanijom. Zbog ovog spora zemlje članice nisu uspele ni da se dogovore o tekstu zaključaka o proširenju, koji prošle godine prvi put nisu usvojeni.  

Izvor: RTS

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još