• Početna>
  • Vesti>

U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

Liturgijom na slavi manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena služio je arhimandrit Stefan iguman manastira Zočište, uz saslušenje igumana manastira Tušimlje Ilije, igumana manastira Svetih Arhangela Mihajla i sabraće manastira, profesora Prizrenske bogoslovije jeromonaha Isidora i Nikite.

Beseda arhimandrita Stefana, igumana manastira Zočište

Arhistratige nebeske Mihajla, Gavrila i ostale vojvode nebeske trebamo prizivati u molitvi na svakom mestu, u svakom mestu i vremenu, jer su oni puni ljubavi rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

„Moleći se njima da oni uznesu svoje molitve i naše molitve, koje mi usmeravamo prema bogu, oni ih prinose i kadeći ih stavljaju pred boga, da bi gospod čuo molitve nas grešnih i nedostojnih. Zato su mnogi hramovi i manastiri posvećeni njima. Danas se na mnogim mestima razleže pesma pohvale nebeskim silama, pa eto i ovde gde je i ovaj vaskrsli manastir njihovim molitvama ponovo propojao i okuplja svakog čoveka dobre volje da proslavi nebeske ugodnike arhistratige Mihajla, Gavrila i ostale nebeske sile“ rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

On je u besedi rekao da je gospod milostiv i da daje ljudima ono što žele po izboru srca.

„Onaj koji ovde nije poverovao da reči Svetoga pisma neće ni kad neko vaskrsne iz mrtvih i dođe da mu poveruje u istinitost reči Svetoga pisma, u istinitost postojanja boga. Mi jadni ako i ne verujemo u boga to ne znači da ukidamo postojanje boga. On postoji i zato je potrebno da svako od nas prinese ovde pokajanje za života, na bilo kom mestu u bilo koje vreme. Mi hrišćani treba da se kajemo a onda i da činimo dobro nebi li smo bili svetlost ovoga sveta a ne da se sabražavamo ovome svetu koji uopšte nije hrišćanski i koji uopšte nije na spasenje ako se mi krećemo stazama ovoga sveta koji vode u propast umesto da odaberemo put hrišćanski uski, strimi koji vodi u carstvo nebesko“, rekao je u besedi arhimandrit Stefan.

Za pevnicom su bili profesori i učenici Prizrenske bogoslovije u prisustvu vernika sa raznih strana. Osveštan je i prelomljen slavski kolač koji je prinela bratija manastira.

Po završetku je odlužen pomen na grobu Cara Dušana.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još