• Početna>
  • Vesti>

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival počinje večeras projekcijom filma “Nebesa”

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival “Ovde”, koji je sedmi po redu, biće otvoren večeras projekcijom filma Srđana Dragojevića “Nebesa” u 21 čas.

U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

Festival će trajati tri dana a za to vreme biće prikazano devet filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvali veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima i neizostavni dečji program posvećen najmlađim gledaocima.

Pred publikom će se naći i „Toma“ kao jedan od najgledanijih domaćih filmova ove godine. Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Još jedan domaći film na programu KMMFF-a je art-horor „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mejnstrim“, „Večni“ i „Venom 2“.

„Mejnstrim“ je drugi film rediteljke Đije Kopole (Gia Coppola) koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku. Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, kao i to da li postoji granica između ljudi koji „prodaju dušu đavolu na internetu” i onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju.

Novi film iz Marvel studija, „Večni“ takođe stiže na 7. KMMFF. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitošću doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu.

Tom Hardi se u filmu „Venom 2“ vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude „smrtonosni zaštitnik“ San Franciska.

U dečijem programu festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“ čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Deo programa ovogodišnjeg festivala prikazuje se i u Kulturno prosvetnom centru ,,Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, kao i u Domu kulture ,,Radomir Popović“ u Ranilugu.

Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a ,,Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu i Doma kulture ,,Radomir Popović“ u Ranilugu.

Organizatori festivali su: Evropski kulturni forum i Dom kulture ,,Gračanica” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Festival se organizuje uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera. Posetioci moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigen brzi test ne stariji od 48 sata ili dokaz da je osoba prebolela kovid 19. Za decu do 16 godina ova pravila ne važe.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još