Važna uloga žena u sektoru bezbednosti

U hotelu Emerald u Čaglavici ove nedelje, održan je skup žena – pripadnica Kosovskih bezbednosnih snaga, predstavnica više ogranizacija Ujedinjenih nacija na Kosovu, a o ulozi žene u društvu govorila između ostalih i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Cilj ovog skupa bio je da se ukaže na sposobnost žena u očuvanju mira i bezbednosti, a sve povodom obeležavanja 21. godišnjice usvajanja Rezolucije 1325 u UN-u.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je ukazala na važnost učešća žena u bezbednosnim strukturama.

Ona je kazala da će kosovske institucije stvoriti ulsove povećanje jednakosti žena u svakom sektoru, a posebno u sektoru mira i bezbednosti.

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, poručio da je uloga žena u sektoru bezbednosti “događaj koji nas okružuje”.

“Dokazano je da je uloga žena u svakom sektoru podjednako važna, kao i uloga muškarca. Verujem da će diskusija ove konferencije biti način napretka da zejedno jačamo ulogu žena u sektoru sigurnosti”, rekao je Mehaj.

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu Ulrika Ričardson, govorila je o ostvarenom napretku i izazovima koji još uvek okružuju pitanje rodne ravnopravnosti.

“Već 21 godinu od kada su UN usvojile rezoluciju 1325 o ženama, miru i sigurnosti, jednakost i uključivanje žena je ostao najveći cilj ove rezolucije. Žene su dosta nezastupljene, ne samo kod nas već i u svetu”, kazala je Ričardson.

Svećlja: Oslobodili smo se genocidnog režima Srbije

Konfereniciji posvećenoj rezoluciji o ženama, miru i bezbednosti prisustvovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, koji je neretko u prošlosti optuživao Srbiju da je na Kosovu počinila genocid, iskoristio je i ovaj događaj kako bi još jednom izneo svoj stav koji do sada nije potvrđen.

“Mi smo se oslobodili od srpskog genocidnog režima koji nije uzeo u obzir ni doba ni rod oko ispunjavanja svojih ciljeva. Za svu materijalnu i duševnu štetu što je nanela kosovskom stanovništvu, nije se izvinila i nije optužila one koji su izvršili zločine”, rekao je između ostalog Svećlja.

Podsetimo, rezolucija Saveta bezbednosti UN “Žene, mir i bezbednost” jednoglasno je usvojena od strane Saveta bezbednosti 31. oktobra 2000. godine. Ova rezolucija je bila prvi zvanični dokument Saveta bezbednosti koji je zahtevao od strana u sukobu da spreče kršenje prava žena, podrže njihovo učešće u mirovnim misijama i postkonfliktnom oporavku, kao i zaštite žena i devojčica od seksualnog i rodnog zasnovanog nasilja u oružanim sukobima.

Konferenciju povodom godišnjice usvajanja razolucije UN o ženama organizovali su kosovsko Ministarstvo odbrane i UN-Women.

Izvor i foto: Kim i KoSSev

Comments

Pročitaj još