• Početna>
  • Vesti>

U crkvi Sv. Vrača u Potkaljaji prizrenskoj proslavljeni Sveti Vrači

Nakon liturgije koju su služili starešina Ljeviški o. Vladan Vukomanović i paroh prizrenski Jovan Radić uz prisustvo vernog naroda, prerezan je slavski kolač i osvećeno slavsko žito, koje je za zdravlje svoje porodice i svih prizrenaca pripremila popadija Jelena Radić.

Tropar, gl. 8. Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, na dar ste dobili, na dar i dajite.

Blagodat isceljenja primivši, zdravlje dajete onima koji su bolesni, čudotvorci Kozmo i Damjane, lekari preslavni, vašom posetom pobediste demonske podvale, svet isceljujući čudesima.

U ovom prizrenskom kraju ima tri crkve koje slave Sv Vrače: Zočište, Prizren i Novake.

Među malobrojnim vernicima na liturgiji bilo nekoliko članova Fondacije Delije iz Beograda kojima je o. Jovan uručio zahvalnicu za pomoć u prikupljanju sredstava za obnovu crkava Svetog Pantelejmona i Svetog Nikole u Prizrenu.

Crkva Sv. Vrača u prizrenskom Podgrađu (Potkaljaji), niže crkve Sv. Spasa, je skromna jednobrodna crkvica podignuta krajem XIX veka na temeljima starije crkve. U crkvi se nalazi nekoliko ikona iz XVIII-XIX veka, među kojima se ističe ikona sv. Proroka Ilije, verovatno doneta iz neke starije prizrenske crkve ili porodice. Severno od pomenute stare crkve sv. Spasa, a blizu nje ostali su tragovi crkve svetih Vračeva, oko koje je bilo staro groblje. Na njemu su se sve do 1866. godine saxranjivali pravoslavni osuđenici.

Izvor: Radio Goraždevac

Foto: Srpska pravoslavna crkvena opština Prizren

Comments

Pročitaj još