Obeležena hramovna slava Sveti Vrači u manastiru Zočište

Hramovna slava manastira Zočište – Sveti Vrači Kozma i Damjan obeležena je danas svečanom liturgijom koju su služili iguman manastira u Zočištu Stefan i iguman manastira Karno u Republici Srpskoj Luka sa sveštenstvom i monaštvom SPC. Sveti Kozma i Damjan su bili vračevi (lekari), besrebrenici i čudotvorci. Kako je naglasio i iguman manastira Pokrov Presvete Bogorodice Arhimandrit Luka i danas su nam u ovo teško vreme neophodni lekari da upute, umudre i daju prave savete ljudima.

– Smisao svih ovih naših sabranja jeste da pametno i mudro učimo našu decu i mudro da živimo. Naš život ima smisla, Gospod nam je dao Sveto jevanđelje koje sveštenici uvek čitaju, a narod sluša, pričešćujemo se, a na svakoj liturgiji Gospod nam daje sebe telom i krvlju Hristovom – rekao je iguman Luka i naglasio da mu je neizmerno drago što je na današnji dan u ovoj svetinji kao gost iz Republike Srpske.

Iguman Stefan takođe je zahvalio okupljenim vernicima koji nikada ne napuštaju ovu svetinju, ne samo praznikom, već i tokom cele godine, a posećivali su je i u najtežim vremenima.

Na ovaj praznik veliki broj vernika sa prostora celog Kosova, pa i šire poseti ovu svetinju. I ove godine bilo je više kolačara sa cele teritorije Kosova, a sledeće godine kolačari će biti iz Gračanice i Sočanice, kao i iz Republike Srpske.

Za razliku od ranijih godina, ove godine slava je obeležena uz poštovanje svih epidemioloških mera, a liturgiji i proslavi u manastiru mogli su da prisustvuju samo oni sugrađani koji su vakcinisani.

Izvor Radio Gračanica

Comments