• Početna>
  • Vesti>

Danas su Sveti Vrači – pravi dan za molitvu za ozdravljenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema narodnom verovanju, današnji dan je dobar za molitvu za ozdravljenje, a veruje se i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Svetitelji Kozma i Damjan pomagali su i lečili, ne tražeći zauzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi”, pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Međutim, ipak su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Besrebrenici i čudotvorci, rođeni su negde u Aziji od oca neznabošca i majke hrišćanke. Po očevoj smrti, majka Teodotija posvetila je sve svoje vreme i trud da sinove vaspita i podigne kao istinite hrišćane. Mladići su stasali i izučili lekarske veštine pa su koliko svojim znanjem i veštinom, toliko i imenom Gospoda pomagali mnogim bolesnicima. Prozvani su bezmednim vračima, tj. besplatnim lekarima koji su primili Hristovu zapovest: na dar primiste, na dar i dajite (Mt. 10, 8), a nikada nisu naplaćivali svoje usluge.

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, a Damjan ih je, ustvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom. Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrivenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Braća su u narodu poznata i kao Sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeći, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Ovaj praznik obeležava se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Postoji i verovanje i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Veruje se da Sveti Vrači štite ljude i od udara groma.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još