• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Srbija snaži svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD

Foto: Tanjug

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić kaže za RTS da grupa prijatelja Srbije u Kongresu SAD raste iz dana u dan. Dodaje da će Srbija uskoro dobiti i novu zgradu ambasade u Vašingtonu.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija ulaže veliki trud da unapredi odnose sa SAD.

“Delim mišljenje mojih kolega Godfrija i Eskobara da su naši odnosi u usponu. Ako pogledate saradnju u oblasti ekonomije, gde imamo više od četiri milijarde američkih ivnesticija i godišnji obrt između naše dve zemlje raste, to ide u dobrom smeru, kada je reč o ekonomiji. Srbija danas ima neupotredivo veće potencijale za saradnju sa Amerikom”, istakao je ambasador Srbije u SAD.

Rekao je da i “najveći skeptici stave prst na čelo” kada im kažete da dolazite iz zemlje koja je “dve godine uzastopno prva po rastu u Evropi, koja je uspela da sredi svoje finansije”..

“Neki imaju nasleđenu negativnu sliku, ali ima i pragmatičnih ljudi, orijentisanih ka rezultatima. Razgovaramo i sa jednima i sa drugima”, ukazao je Đurić.

Fokus američke spoljne politike je, ističe, na globalnim pitanjima, kao što su klimatske promene, jugoistična Azija.

“To je za njih težište, Evropa manje, ali to ne znači da trba manje napora i truda da ulažemo u to da izgradimo odnos koji će biti uzajamno koristan i dobar za Srbiju. Tokom čitavog 20. veka ne našom krivicom ili najmanje našom krivicom bili smo prinuđeni da se bavimo evropskim poslovima, u tom periodu nismo razvili kapacitet, možda naša elita nije prepoznala značaj da sa državom koja je centralna u zapadnoj civilizaciji razvijemo dobru relaciju. Srbija to danas menja”, naglašava Đurić.

Ističe da sada “nemamo pravo da zbog budućih generacija propustimo šansu da odnose izgradimo na zdravim i dobrim temeljima”.

Srbija pouzdan partner

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, Đurić je rekao da u Vašingtonu kažu da jeste na snazi, ali da u Prištini kažu da nije.

“Tu imate zanimljiv momenat, jedno pitanje koje se postavlja je u kojoj meri će biti izvršen pritisak međunarodne zajednice na institucije u Prištini”, rekao je Đurić dodajući da Priština nije uradila ono na šta se obavezala.

“Za nas je važno da Srbija opstaje kao pouzdani partner u svim odnosima, Srbija je ozbiljna zemlja”, ističe ambasador Srbije u SAD.

Sve veća podrška u Kongresu” 

Ambasador Srbije u SAD napominje da grupa prijatelja Srbije u Kongresu SAD raste iz dana u dan.

“To ćemo imati priliku da vidimo do kraja godine kada će kongresno pismo podrške Srbiji podržati neuporedivo više članova Kongresa nego što je podržalo pisma u kojima se afirmišu pojedine pozicije Prištine ili pojedinih biznismena iz Beograda. Mi nećemo da lobiramo protiv bilo koga, lobiraćemo za Srbiju”, navodi Đurić.

Smatra da je veoma važno da i od izabrane zakonodavne grane vlasti SAD američka administracija, biznis i najšira javnost dobiju poruku da je saradnja sa Srbijom u interesu Amerike.

“Pored toga, Srbija svoju političku i diplomatsku infrastkturu u SAD snaži. Uz podršku predsednika Vučića i Vlade Srbija će uskoro dobiti i novu zgradu ambasade u Vašingtonu. Nakon raspada bivše Jugoslavije tamo se nije dostojno ni vijorila naša zastava. Broj članova našeg kokusa je značajno uvećan. Srpska dijaspora se organizuje i uvezuje, govorimo o stotinama hiljada Amerikanaca srpskog porekla”, napominje Đurić.

Uspeh Srbije poslednjih nekoliko godina je, kako kaže, najbolji način da predstavimo Srbiju u drugačijem svetlu od onog kako smo predstavljani devedesetih.

“Na tome marljivo radimo, predsednik Vučić je uložio ogroman trud da sa pojedinim američkim liderima gradi dobar lični odnos, vizija je da Srbija za nekoliko godina, i među republikancima i demokratama, radimo sa obe strane, ojačamo odnose i da za pet godina imamo pouzdane prijatelje na ključnim pozicijama u admnistraciji SAD”, navodi ambasador Srbije u SAD.

Đurić je pre nekoliko dana imenovac za ambasadora u Surinamu. Reč je o zemlji koja, kaže, nije previše bogata ali u čijoj su blizini otkrivene značajne rezerve nafte.

“Mi smo na početku onoga što verujemo da će biti procvat Surinama u narednim godinama. Mi sa Surinamom imamo saradnju, 26 studenata iz te zemlje studiraju u Srbiji”, ističe Đurić.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još