• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku

Premijerka Srbije istakla je da je ključna tema i politika naše zemlje depolitizacija Uneska što, kako kaže, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

Ana Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na KiM – Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

“Nažalost, primer kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije na Kosovu i Metohiji je dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju nasleđa. Njihovim upisivanjem na listu ugrožene svetske baštine, čuvaju se četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji: manastiri Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Međutim, stotine lokaliteta i spomenika su i dalje ugroženi”, istakla je Brnabićeva.

Poručila je da Srpska baština na KiM je od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

Brnabićeva je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

“Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije”, rekla je premijerka.

Ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.

“Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće depolitizaciju za vreme njenog mandata”, dodala je Brnabićeva.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabićeva je rekla da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

“Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa”, rekla je premijerka.

Brnabićeva dodaje da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

“Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to”, kazala je Brnabićeva i dodala da postoje druga pitanja kojima treba da se bave, a ne Kosovom.

Premijerka Srbije sastala se i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule, a učestvovaće i na svečanosti povodom 75-godišnjice te organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još