Šah sve popularniji u Goraždevcu

Igranje šaha jedna je od atrakcija kako za starije, tako i za mlade iz Goraždevca. Grupa najvatrenijih ljubitelja ovog sporta, odlučila je da registruje udruženje šahista u ovom selu i na taj način omogućili bolje uslove za igru, odmor i rekreaciju.

Kažu da nemaju adekvatne uslove za igru, ali se trude da to unaprede i da svoje šahovske sposobnosti podignu na viši nivo.

Jedan od glavnih inicijatora za osnivanje udruženja šahista u Goraždevcu je Ranko Petrović. On kaže da su na ideju došli potpuno spontano, ali da su se brzo organizovali, okupili ekipu i predali zahtev za registraciju.

„Međusobnim druženjem, igrajući šah po našim, privatnim kućama, zatim putem informativnih sredstava došli smo do ideje da osnujemo udruženje. Dobili smo obaveštenje putem Interneta da postoji udruženje u Kosovskoj Mitrovici i stupili smo sa njima u kontakt. Uglavnom smo stariji članovi, ima nekih sedmoro-osmoro mladih od 20 do 30 godina. Ukupno nas je oko 20. Još uvek nismo zvanično registrovani. Proces registracije je u toku. Kada to završimo, pridružićemo se šahovskom savezu u Kosovskoj Mitrovici“, kaže Ranko Petrović u zajedničkoj izjavi za Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus.

On dodaje da je najveći problem prostor u kome bi provodili vreme i organizovali takmičenja, kao i da će se truditi da taj problem reše u budućnosti.

„Kutak za igru nemamo. Uglavnom igramo privatno, jedni kod drugih, posećujemo se uglavnom uveče, družimo se i igramo. Nadamo se da će ovo zaživeti, da će nam se mlađi pridružiti, kao i da će se stvoriti uslovi za osnivanje šahovskog udruženja“, izjavio je Ranko Petrović za Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus.

Šah je jedna od najstarijih igara na svetu. Iako naizgled prosta i jednostavna, ova igra je jako zanimljiva i komplikovana. Zahteva ogroman psihički napor i razvija takmiarski duh koji teži kao usavršavanju. Ukoliko ova grupa uspe u nameri da registruje udruženje, to će biti prvi put da se šah u Goraždevcu igra organizovano.

Izvor i foto: Radio Goraždevac i Radio Kontakt Plus



Comments

Pročitaj još