Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se obeležava Dan primirja u I Svetskom ratu, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u
francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 sati potpisano primirje između sila Antante i Nemačke, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Srbija je iz Velikog rata izašla sa nesagledivim gubicima. Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala prema popisu iz 1914. godine, ili 60 odsto muške populacije. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, a svečano i na najvišem nivou se obeležava i u državama koje su bile na strani saveznika, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije.

Državna ceremonija polaganja venaca povodom obeležavanja 103. godišnjice potpisivanja primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova sa Ambasadom Srbije u Severnoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

U Beogradu će Dan primirja biti obeležen polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Simbolika Natalijine ramonde

Kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, a na kojoj je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv Bugara kako bi stvorila uslove za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cveta je višestruka, i zbog staništa, i zbog imena. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks, jer čak i ako se potpuno osuši kad se zalije može da oživi, što simbolički ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

U amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Dan primirja – neradni dan u Srbiji

Podsetimo, Zakonom o državnim i drugim praznicima Republike Srbije, ovaj datum je predviđen kao neradni dan, tako da sutra neće raditi institucije koje u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji funkcionišu kao deo sistema Republike Srbije. U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu neće raditi opštinske službe, pošte, banke i prosvetne ustanove koje funkcionišu u srpskom sistemu , dok će privatni preduzetnici uglavnom raditi kao i ostalim danima.

Iz mitrovačke Pošte za Radio Kosovska Mitrovica kažu da sutra neće biti dežurnih šaltera i da se, zbog sutrašnjeg praznovanja, isplata oktobarskih penzija, danas vrši kako putem tekućih računa i na šalterima pošta, tako i dostavom na kućne adrese.

Takođe, sutra će odmarati zaposleni u ekspoziturama i filijalama Poštanske štedionice, kao i Komercijalne banke.

Đaci osnovnih i srednjih škola su na produženom jesenjem raspustu, iz epidemioloških razloga. Učenici će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 15. novembra.

Dežuraće se u svim zdravstvenim ustanovama, elektrodistribucijama i javnim – komunalnim preduzećima.

Institucije koje funkcionišu u kosovskom sistemu radiće uobičajeno.

U Srbiji, Dan primirja se ove godine obeležava deveti put. Pre 2012. godine, obeležavan je tako što bi mu u osnovnim i srednjim školama, bio posvećen prvi čas. Čak i ova praksa je uvedena tek 2005. godine.

Izvor: Radio Mitrovica sever, RTS

Foto: yueco.rs

Comments

Pročitaj još