• Početna>
  • Vesti>

Položen kamen temeljac za izgradnju kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević i predsednik Srpske liste Goran Rakić, položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog objekta kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Objekat površine 5.633 kvadratnih metara biće izgrađen u ulici Lole Ribara, a za njegovu izgradnju izdvojeno je 3.498.125 evra preko Fonda za razvoj severa Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je poručio da je današnji dan od velikog značaja, kako za građane Kosovske Mitrovice tako i za kulturne radnike, jer će, kako je rekao, kulturni centar biti novi dom za sve ljubitelje umetnosti i kulture.

„Danas je veliki dan za naš grad. Mislim da je primereno da današnji čin obeležimo jednim citatom: „ U čaršiji mitrovačkoj meša se Nikšićanin sa Velešaninom, Pećanac sa Gnjilancem, Prištevac sa Prizrencem, Pazarac sa Đakovcem“. U Mitrovici ima dosta stranih ljudi, a to čini da je ovaj grad življi i slobodniji u odnosu na ostale kosovske čaršije” rekao je tom prilikom Radojević podsećajući na reči Branislava Nušića koji je ovako još u XIX veku, opisivao Kosovsku Mitrovicu.

” Od tog perioda do danas, mnogo toga je prošlo, mnogo toga smo prošli i proživeli. Naš grad je više puta okupiran, razaran i uništavan, ali zahvaljujući ljubavi naših sugrađana uvek obnavljan, tako da smo sada i urbaniji, sređeniji i lepši” napomenuo je gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica.

Radojević je naglasio da će nova zgrada kulturnog centra biti novi dom za kulturne radnike i umetnike iz ovog grada.

“Svi znamo u kakvoj je situaciji naš grad bio, nismo imali sportske hale ni kulturne dvorane, ali zahvaljujući viziji koju smo imali, zahvaljujući nadi i onome što je , moram priznati malo karakteristično za naš narod a to je inat, bili smo istrajni u tome da ostanemo svoji na svome. Odgovornom politikom smo uspeli da neke od tih snova i nadanja realizujemo. Pre par godina otvorili smo halu sportova, danas smo u prilici da položimo kamen temeljac za velelepnu zgradu kulturnog centra“ rekao je Radojević.

On je posebnu zahvalnost ukazao predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, koji je kako je rekao, verovao da ovaj grad može biti bolji, uređeniji i urbaniji.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je rekla da je tim Opštine Severna Mitrovica naporno radio kako bi građani dobili kulturni centar kakav zaslužuju.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde sa ovom ekipom, koja je mnogo radila, kako bismo realizovali projekat ovakve vrste. Borba za izgradnju kulturnog centra je trajala šest godina i danas smo prisustvovali činu kada zvanično krećemo sa izgradnjom, jer građani opštine Severna Mitrovica to i zaslužuju“ rekla je Hodžić.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Predviđeno je da izgradnja kulturnog centra bude završena do maja 2024. godine.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još