• Početna>
  • Vesti>

Grnčarska radionica za osobe sa posebnim potrebama u Gračanici

Kreativno-edukativne radionice za osobe sa posebnim potrebama počele su sa radom ove nedelje u Domu kulture Gračanica. Polaznici će pohađati grnčarsku radionicu, kao i niz psiholoških predavanja.

Grnčarska radionica se bavi celopkupnim procesom izrade keramičkih predmeta koji se izrađuju od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje.

Sa učesnicima radionice grnčarstva radi Dobrivoje Furunović, član Udruženja primenjenih umetnika Kosova i Metohije, koji se više decenija bavi izradom grnčarije. On je tim povodom izjavio je da je ova radionica važna za ispoljavanje kreativnosti i talenta.

„Glina je zahvalan materijal za to. Predmeti koje oni prave su trodimenzionalni i opipljivi, ručno su gravirani običnim oštrim predmetom, a nakon toga će biti obojeni glazurom. Kompletni predmeti od gline biće gotovi pečenjem na visokoj temperaturi“, rekao je Furunović.

Radovi nastali na kraju ovih radionica biže predstavljeni na grupnoj izložbi. Ovu akciju je tehnički podržala Grnčarska radionica bratstva Manastira Draganac kod Gnjilana.

Psihološka predavanja i radionice obuhvataju oblasti poboljšavanja samopoštovanja, samopouzdanja, kao i pomoći drugima kako da nauče da izraze svoja osećanja.

Psihološkinja Aleksandra Dimitrijević je istakla da nema puno ovakvih projekata.

„Zadovoljstvo mi je da učestvujem u radu ove radionice, da svojim znanjem mogu da pomognem onima kojima je ta pomoć potrebna. Kada vidim osmehe zadovoljnih osoba sa kojima radim, to mi daje potpuni doživljaj uspeha“, kazala je ona.

Radionice se održavaju uz puno poštovanje epidemiološkoh mera. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor Kim

FOTO: Dobrivoje Furunović (Foto Dom kulture Gračanica)

Comments

Pročitaj još