Preminuo Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji iznenada je preminuo u 52. godini. Zukorlić je bio i poslanik i potpredsednik Narodne skupštine.

Zukorlić je preminuo od posledica srčanog udara nakon održanog predavanja na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru,prenosi RTS.

Zukorlić je rođen u selu Orlje kod Tutina 15. 02. 1970. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu.

U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, a postdiplomske studije u Libanu.

Doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

Zukorlić je bio višegodišnji predavač grupe verskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (danas Fakultet za islamske studije, kao i profesor na katedri epistemologije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Bio je oženjen i za sobom je ostavio osmoro dece.

Saučešća povodom smrti Zukorlića: Gubitak savesnog poslanika i visprenog govornika

Državni zvaničnici uputili su saučešća porodici Muamera Zukorlića, lidera Stranke pravde i pomirenja i nekadašnjeg muftije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Muamera Zukorlića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

“Rastužila me je vest o iznenadnoj smrti Muamera Zukorlića, jednog od retko obrazovanih, učenih i iskrenih političara, čiju sam ličnost duboko poštovao i kada su nam se stavovi mimoilazili”, napisao je Aleksandar Vučić u telegramu saučešća.

NJegovom smrću, kako je dodao, Skupština Srbije izgubila je savesnog i revnosnog poslanika, a politička scena naše zemlje visprenog govornika.

“Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Muamera Zukorlića. Neka počiva u miru”, piše u telegramu.

I predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić uputio je saučešće povodom smrti akademika Muamera Zukorlića. “Potresla me je vest o preranom odlasku Muamera Zukorlića, kolege narodnog poslanika, potpredsednika Narodne skupštine i prijatelja.

Zukolić je, kako se dodaje, uložio svoje znanje i energiju na dobrobit tolerancije i boljeg života svih u Srbiji, učestvovao je u društvenom životu aktivno i svim srcem, i kao verski dostojanstvenik, a naročito kao narodni predstavnik u Skupštini, baveći se naročito prosvetom kao našom najvećom vrednošću.

“Pamtićemo Muamera Zukorlića kao mudrog i iskrenog čoveka, od kojeg smo mnogo dobili i naučili. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i sa osećanjem ličnog gubitka, porodici i prijateljima Muamera Zukorlića izražavam najdublje saučešće”, poručio je Dačić.

Saučešće porodici Muamera Zukorlića, koji je bio i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, uputio je i prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

“Najiskrenije saučešće ožalošćenoj porodici povodom iznenadnog gubitka velikog čoveka, odanog porodici, prijateljstvu i pružanju kvalitetnog obrazovanja svim građanima i građankama Srbije”, navodi se u telegramu u kojem stoji i: “NJegov legat ćemo čuvati”.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić objavila je na svom Instagram profilu da je odlazak Zukorlića veliki gubitak za naše društvo i oprostila se rečima:

“Odlazak akademika, muftije Muamera Zukorlića je veliki gubitak za naše društvo, ne samo u sredinama u kojima je delovao već za čitav region. Pametan, smeran čovek od smo svi i u svakom momentu mogli da čujemo mnogo toga pametnog! Neka mu Bog dž. š. podari rahmet i lep dženet”, objavila je na svom postu Hodžić.

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

Foto Večernje novosti

Comments

Pročitaj još