• Početna>
  • Vesti>

Zimska oprema od juče obavezna u Srbiji, na Kosovu od 15. novembra

Zimska sezona 2021/2022 na Kosovu počinje 15. novembra i traje do 15. marta. Sa druge strane, vozači u Srbiji su od danas pa do 1. aprila u obavezi da koriste zimsku opremu. Najvažnije su zimske gume. Radio Kontakt Plus proveravao je koliko koštaju, ali i kolike su kazne ukoliko ih vozači nemaju.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, kod kojih dubina gazećeg sloja nije manja od četiri milimetra, kao i odgovarajući lanci za sneg, kazao je za Radio Kontakt Plus Miljan Stojanović iz Auto-moto Saveza u Kosovskoj Mitrovici.

„Vozači su u obavezi da koriste zimske gume, jer je onda vozilo tokom zimske sezone stabilnije, prianjanje je znatno bolje i zaustavni put vozila je kraći, pa je samim tim veća verovatnoća da će se prilikom proklizavanja vozilo bolje i bezbednije zaustaviti, kako ne bi došlo do povreda i nesreća“, objašnjava Stojanović.

Zimske gume sačinjene su od specijalne smese koja se bolje ponaša na zimskim temperaturama, u odnosu na letnje pneumatike.

Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama i zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu, već na suvoj podlozi čim temperatura padne ispod sedam stepeni.

„Vozači su u obavezi da imaju sve četiri zimske gume na svom automobilu, zbog svoje, ali i zbog bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju“, poručuje Stojanović.

Zimska sezona 2021/2022 na Kosovu počinje 15. novembra i traje do 15. marta, rekao je za ovaj medij portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Radović je poručio da Kosovska policija ima nultu toleranciju prema svim prekršiocima zakona kada je u pitanju neposedovanje zimske opreme.

„Ukoliko vozač ne poseduje zimsku opremu, a učestvuje u saobraćaju ili u saobraćajnoj nezgodi, kazne su različite i zavise od nekoliko faktora – da li je vozilo osigurano, da li je vozač bio pod dejstvom alkohola ili opojnih supstanci i tako dalje“, objašnjava Radović.

Kada je u pitanju zimska sezona u Srbiji, ovako stoje stvari kada je u pitanju kažnjavanje nesavesnih vozača:

• ako je na kolovozu sneg, led ili poledica, a vi nemate zimske gume na sva četiri točka – možete biti kažnjeni od 20.000 do 800.000 dinara,

• ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, vlasnik vozila će snositi odgovornost kao da je vozilo tehnički neispravno ukoliko nije bilo opremljeno adekvatnom zimskom opremom, pa su kazne za neposedovanje odgovarajuće opreme ozbiljne.

Za nove gume je potrebno izdvojiti od 4.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od tipa vozila, proizvođača pneumatika itd.

Zamena guma kod vulkanizera košta i do 2.000 po točku.

Izvor Radio Kontakt plus

foto (ilustracija)

Comments

Pročitaj još