Preminulo još 65 osoba, novih 4.929 slučajeva zaraze

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, zabeleženo 4.929 novih slučajeva koronavirusa, od testiranih 16.048 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 65 osoba. Na respiratorima je 281 pacijent.

Situacija sa koronavirusom se ne smiruje, bolnice pune, danima više od 60 preminulih. 

Sve više pacijenata u najtežem stanju zbog koronavirusa. 

Pandemija koronavirusa ostavlja posledice i na psihičko zdravlje ljudi: porastao je broj pacijenata koji boluju od depresije i anksioznih poremećaja.

Doktorka Aleksandra Dutina, psihijatar Klinike “Dr Laza Lazarević”, kaže da su sva istraživanja urađena u svetu od pojave koronavirusa pokazala da je pandemija ostavila posledice na mentalno zdravlje. 

Kod mladih od 20 do 24 godine je primećen najveći porast anksioznih poremećaja i depresije. 

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je Srbija prešla broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv korone.

U Srbiju je juče stiglo pola miliona vakcine “sputnjik”. Reč je o 250.000 doza prve komponente i 250.000 druge komponente ove vakcine,

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu za B92 da će 2. ili 3. novembra u Srbiju stići vakcine kompanije “Moderna”.

“Imaćemo upakovanu rusku vakcinu u ‘Torlaku’, uskoro ćemo imati i kinesku. Imamo oruđe i oružje za borbu protiv korone”, poručio je Vučić.

Stručnjaci stalno apeluju na građane da se vakcinišu i poštuju propisane mere, jer je to jedini način, kako kažu, da se suprotstavimo virusu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još