• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Ginkelom: Svakodnevne izjave albanskih političara ne daju nam nadu da će se sa ovakvim provokacijama stati

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa novoimenovanim zamenikom ambasadora SAD u Republici Srbiji, Džonom Ginkelom, kojeg je upoznao sa nedavnim “unilateralnim potezima Prištine”, koji su izazvali tenzije na severu Kosova i Metohije, koje su kako navodi Petković, mogle da ugroze mir i bezbednost na terenu ali i u celom regionu.

“Nelegalni upadi teško naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever Kosova i Metohije, 20. septembra i 13. oktobra, pucanje pripadnika ovih jedinica iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i teško ranjavanje Srbina iz Zvečana, Srećka Sofronijevića, kao i slučaj Ivana Todosijevića, predsednika Opštine Zvečan, samo su kulminacija svakodnevnih pritisaka na Srbe na KiM” istakao je Petković.

“Nažalost, svakodnevne izjave albanskih političara ne daju nam nadu da će se sa ovakvim provokacijama stati, naglasio je Petković, izrazivši veliku zabrinutost zbog nepoštovanja sporazuma o energetici od strane Prištine. Zato je od velike važnosti da se Briselski sporazum poštuje, jer da je Priština pravovremeno primenila preuzete obaveze, navedene krizne sizuacije bile bi zasigurno izbegnute” konstatovao je Petković.

Informišući sagovornika o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, direktor Kancelarije za KiM je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, očekujući neodložnu implementaciju svih do sada postignutih dogovora, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Tom prilikom Petković je podsetio na nedavnu izjavu glavnog pregovarača Prištine, Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu.

Petković je naglasio da će Beograd na prvom sledećem sastanku u Briselu čvrsto i nepokolebljivo insistirati na preduzimanju konkretnih koraka u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština, koja po njegovim rečima ima za cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja, dok Priština, pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati jedino mirnim i političkim sredstvima” podvukao je Petković i zaključio da je podrška Sjedinjenih Američkih Država u rešavanju svih navedenih pitanja, od velike važnosti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još