• Početna>
  • Vesti>

Novokmet: Roditelji, slušajte savete lekara; Ne žurite sa antibioticima

Na pedijatrijskim odeljenjima širom Srbije sve više je dece koje roditelji dovode na testiranje na Kovid 19 ali i sezonskog gripa. Najviše je dece školskog uzrasta.

Specijalista pedijatrije Doma zdravlja Zvečan Sanja Novokmet za program Radio Kosovske Mitrovice ističe da je početkom školske godine zabeležen porast broja dece koja se javljaju na preglede, što otprilike traje mesec dana do dva meseca.

“Imamo veliki broj dece koja se javljaju na preglede, od kako je škola počela. Dok je funkcionisala onlajn nastava bilo je manje dece, ali kako je krenula škola tako se dosta dece razbolelo, što nije ništa čudno. I pre korone se to dešavalo, kada deca krenu u školu ili vrtiće u septembru, imamo sve veći broj dece, što otprilike traje mesec ili dva. Deca su bolesna dok se ne adaptiraju, dok se ne naviknu i ne steknu imunitet. U sadašnjoj situaciji imamo dosta bolesne dece, dece sa temperaturom, deci kojoj curi nos” rekla je Novokmet.

Specijalista pedijatrije napominje da su roditelji uspaničeni i uplašeni zbog zdravlja svoje dece. Roditeljima savetuje da ne žure i ne dovode decu prvog dana od pojave simptoma.

“Svi bi hteli da se deca testiraju ali za to stvarno nema potrebe, osim ako dete ima temperaturu, ili ako je bilo u kontaktu sa zaraženim. Sada je tolika panika da svi traže da se testiraju. Nije sve Kovid ali i da jeste Kovid nije toliko strašno. Kod dece uglavnom prođe sa blagom kliničkom slikom. Imamo dosta dece koja ne znaju da su bila bolesna ali kada urade antitela, pokaže se da su imali Kovid” rekla je Novokmet.

Sa druge strane postoje i deca koja imaju izražene simptome, koje naravno testiramo, dodaje Novokmet.

“Stalno apelujem na roditelje, ako dete treba da se testira, to će vam onda savetovati lekar. Nema potrebe da se na svoju ruku testiraju. Virusne infekcije kod dece uglavnom prolaze lagano. Dan, dva, temperatura i prođe, pa roditelji onda insistiraju da se testira, i onda se uspaniče kada vide da je dete pozitivno, što u suštini nije ništa strašno. Deca koja imaju teže simptome dobijaju terapiju, oni koji nemaju, koje čak ni ne testiramo, koji imaju temperaturu dan ili dva, nije im potrebna nikakva terapija, već se snižava temperatura, ako je jako visoka” kaže ona.

Klinička slika je uglavnom jako blaga, kreće se i postepeno nastupa – od zapušenosti nosa, curenja nosa, bola u grlu, glavi, povišena telesna temperatura, a mogu se javiti mučnina i retka stolica.

Novokmet poručuje da roditelji ne trebaju odmah davati lekove za snižavanje temperature, jer se prema njenim rečima, porastom temperature ljudski organizam brani od virusa.

“Ako se kod dece javi temperatura to je odbrambeni sistem organizma. Naš organizam se brani na taj način, kada se temperatura tela poveća i nije dobro da se odmah snižava temperatura. Kada pređe preko 38,5 , tada treba da se snižava ali i ako se deca žale na glavobolju, ili ako vidite da je dete neraspoloženo i malaksalo. Kada vidite dete da se ponaša potpuno normalno i raspoloženo, igra se, fino jede i spava, to što ima temperaturu recimo 37,5 nije razlog da se paniči niti da se odmah daju lekovi za temperaturu. Ono što mi savetujemo za skidanje temperature su brufen i paracetamol” navela je Novokmet.

Uključivanje antibiotika na svoju ruku donosi mnogo štete, kaže Novokmet i dodaje da roditelji to rade iz najbolje namere, jer po svaku cenu žele da pomognu detetu.

“To nikako nije dobro. Ako dete treba da pije antibiotik to će predložiti lekar koji će i odrediti odgovarajuću dozu. Roditelji iz straha, da ne preteraju daju deci male doze antibiotika, što je najgora stvar koju mogu da urade. Kada se daju male doze antibiotika i kada se oni uzimaju kada ne treba, to dovodi do rezistencije bakterija i onda se razvijaju druge bakterije, za koje su potrebni mnogo jači antibiotici, gde lečenje traje duže” kazala je Novokmet.

Ona dodaje da je najbolji savet poslušati lekara, a da će pedijatar proceniti i predložiti da li je detetu potrebno testiranje ili ne.

“Najbolje je slušati savete lekara, ako dete dobije temperaturu možete da date paracetamol ili brufen, čajeve, dovoljno tečnosti, zato što dete kada ima temperaturu gubi tečnost. Nekada se desi da dete samo jedno veče ima temperaturu i onda to prođe, a ako ne prođe odmah ili dete dobije druge simptome, onda ga vodite kod lekara i slušajte šta vam lekar savetuje. Nikako ne savetujem roditelje da testiraju decu samoinicijativno. Ima privatnih laboratorija gde se to radi, gde roditelji testiraju decu potpuno nepotrebno. Ako dete treba da se testira, to će predložiti pedijatar i daće im uput, u suprotnom nema potrebe za tim” rekla je ona.

U ovom talasu epidemije sve više zabrinjava broj obolele dece, a posebno to što se prethodnih dana povećava broj onih koji imaju težu kliničku, ističe profesor Vladislav Vukomanović.

“Treba reći da bolest najpre zahvata pluća, zatim stradaju i drugi organski sistemi i borimo se, kako sa osnovnom bolešću, tako i sa komplikacijama. Mnogi ljudi su uključeni u lečenje, multidisciplinarni pristup u svakom smislu i oni su u fokusu sa željom da se ta bolest završi pozitivno. Čak i u toku od prethodnih pikova pandemije, mislim da je broj dece koja se pregledaju u pedijatrijskom i hitno hirurškom prijemu veći nego što je to bilo ranije. Objašnjenja mogu da budu višestruka, ali moguće je u periodu kada je bilo ograničenje kretanja i mešanja dece, taj broj je bio značajno manji i može se reći da je bio dvostruko manji broj dece koje pregledamo u doba noći i dana sa visokom telesnom temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na Kovid 19” rekao je Vukomanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je danas da bi model rada u školama naredne nedelje trebalo da bude sproveden kao i do sada.

Kon je kazao da roditelji školama ne prijavljuju zaraženu decu, ali i da to nije dovoljan razlog da bi moglo da se razmišlja da se škole potpuno prebace na onlajn nastavu, jer se glavni problem prenošenja virusa, kako on kaže, ne nalazi u školama.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Screenshot

Comments

Pročitaj još