• Početna>
  • Vesti>

Evropska komisija: Kosovska Vlada da ojača konsenzus “o odlukama koje se odnose na dijalog”

EUROZONE-GREECE/

Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova, peti po redu, održan je danas, onlajn putem. Prema saopštenju Kancelarije EU u Prištini, Evropska komisija je pored redovnog poziva upućenog kosovskoj Vladi da uloži sve napore u usklađivanje važećih propisa i zakona sa standardima EU i pravnim tekovinama, ohrabrila kosovsku Vladu “da se angažuje sa svim političkim strankama u Skupštini, uključujući i opoziciju, kako bi dodatno ojačala politički konsenzus o odlukama koje se odnose na sprovođenje SSP-a i Programa za evropske reforme, kao i na dijalog između Beograda i Prištine”.

Na sastanku na kome su se obratili prvi zamenik kosovskog premijera za evrointegracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi i šef Jedinice za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Vasilis Maragos, bilo je reči i o poslednjim političkim dešavanjima na Kosovu, navodi se između ostalog u saopštenju.

“Odbor za stabilizaciju i pridruživanje diskutovao je o nedavnim ključnim političkim dešavanjima i sagledao stanje u vezi sa političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanjem sa pravnim tekovinama i standardima EU, finansijskom saradnjom, kao i sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)” stoji u tekstu.

Na sastanku je istaknut napredak u oblastima relevantnim za Program za evropske reforme i Program ekonomskih reformi, koji, kako se navodi “igraju važnu ulogu u vođenju reformskih napora Kosova i sprovođenju SSP-a”.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim prioritetima u nizu oblasti, uključujući vladavinu prava i poštovanje osnovnih prava, reformu javne uprave, konkurentnost i investicionu klimu, kao i zapošljavanje i obrazovanje.

“Evropska komisija je pozdravila da je kosovska Vlada izabrana u martu 2021. godine, potvrdila stratešku posvećenost Kosova njegovom evropskom putu i omogućila nastavak dijaloga sa Beogradom, uz posredovanje EU. Evropska komisija je pozdravila Vladine korake na ponovnom osnaživanju reformskih procesa, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u vezi sa oporavkom od pandemije COVID-19, i naglasila važnost da se ovi koraci slede. Komisija je posebno pozdravila pokretanje druge faze Programa za evropske reforme (ERA) i usvajanje odgovarajućeg akcionog plana i ohrabrila njihovo efikasno sprovođenje. U tom smislu, Komisija je naglasila spremnost EU da nastavi davati svoje savete kako bi se izbegle neusklađenosti sa standardima EU i pravnim tekovinama u reformskim naporima vlade. Komisija je ohrabrila Vladu da se angažuje sa svim političkim strankama u Skupštini, uključujući i opoziciju, kako bi dodatno ojačala politički konsenzus o odlukama koje se odnose na sprovođenje SSP-a i Programa za evropske reforme, kao i na dijalog između Beograda i Prištine” navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuta važnost usklađivanja sa najboljim standardima EU u oblastima vladavine prava, reforme javne uprave, ekonomskog razvoja, unutrašnjeg tržišta, obrazovanja, energetike i životne sredine. Komisija je ponovila važnost održavanja makrofinansijske stabilnosti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: N1

Comments

Pročitaj još